Murva na Skradinskom buku, bijeli dud (Morus alba) iz Nacionalnog parka „Krka“, ovogodišnji je kandidat za Hrvatsko stablo godine

Natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a uz murvu sa Skradinskog buka natječe se i Sestrica iz Mikluševaca, crna topola (Populus nigra) iz Vukovarsko-srijemske županije.

Glasovati se može na mrežnoj stranici https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-2023-godine/ od 1. do 30. rujna 2023. Pobjednik će biti proglašen 13. listopada 2023., a organizator će ga kandidirati za Europsko stablo godine 2024.

Natjecanjem Hrvatsko stablo godine nastoji se istaknuti značenje što ga u prirodnoj i kulturnoj baštini imaju stara stabla, koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu samo ljepota, veličina ili starost stabla, već i priča o stablu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom i ljudima. Stoga se natjecanjem lokalne zajednice, ali i šira javnost, potiču da se uključe u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Zahvaljujući takvoj vrsti natjecanja stabla se promiču kao važan element u zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti, iznimno važan za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Priču o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja priča i dud na Skradinskom buku, čija je starost procijenjena na oko četiristo godina. Kako nam kazuje don Krsto Stošić, upravo se u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji: tridesetih godina 19. st. Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca u Dalmaciji. Do šezdesetih godina 19. st. proizvodnja svilenih čahura u Dalmaciji rasla je, no s pojavom bolesti duda (murve) naglo je pala. Početkom 20. st. Skradin je bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu su se proizvodile čahure i svila. Proizvodnja je, zbog niskih cijena, zamrla pred Prvi svjetski rat.

Ove godine Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uključila se u akciju „Rastemo zajedno“, koja se provodi u sklopu europske inicijative za sadnju tri milijarde stabala do 2030. godine. Tim povodom su na Praznik rada lokalnom stanovništvu podijeljene i sadnice autohtonih vrsta planike i lovora, a u kolovozu je na Skradinskom buku upriličena i izložba fotografija, koja je naglasila važnost hlada koji nam pružaju stabla.

Zato pozivamo sve prijatelje Nacionalnog parka „Krka“ da glasuju za murvu na Skradinskom buku. Sve informacije o natjecanju mogu se pronaći na društvenim mrežama Parka. Nakon proglašenja pobjednika, JU „NP Krka“ podijelit će sadnice stabala lokalnoj zajednici i tako još jednom podržati akciju „Rastemo zajedno“.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  20/09/2023
Završetak javne rasprave o planovima upravljanja

Zaključno s 18. rujna 2023. završena je javna rasprava  o prijedlozima Plana upravljanja područjem ekološke mreže Nacionalni park „Krka“ i šire područje (PU 6005) i Plana upravljanja područjem ekološke mreže Krka i okolni plato i pridružena zaštićena područja (PU 7006)

  15/09/2023
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka; akcija čišćenja održana je u petak, 15. rujna 2023. na području naselja Lozovac uz granicu Parka

  13/09/2023
Pješaci i biciklisti posjetite NP „Krka“ po promotivnim cijenama

Od 16. do 22. rujna promotivna cijena za pješake i bicikliste na ulazima Skradinski most, Stinice i Roški slap iznosi 12 eura za cijeli Park, a 6 eura za srednji i gornji tok Krke

  12/09/2023
Udomite psa iz udruge Šibenske šape i postanite član Kluba prijatelja Krke

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i udruga Šibenske šape dogovorile suradnju oko zaštite životinja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content