Nacionalni park „Krka“ s ponosom sudjeluje u obilježavanju Međunarodne noći šišmiša, manifestacije koja već dugi niz godina senzibilizira javnost na važnost očuvanja šišmiša kao ključnog člana ekosustava

Ovogodišnja Međunarodna noć šišmiša održat će se u četvrtak, 31. kolovoza 2023. na Carskom vidikovcu, mjestu s kojeg se pruža prekrasan pogled na Skradinski buk. Od 10:30 do 15:00 posjetitelji svih uzrasta moći će uroniti u svijet šišmiša kroz raznovrsne edukativne igre i aktivnosti i naučiti puno toga o tim fascinantnim letačima.

Načini na koje su šišmiši važni za ekosustav bit će istaknuti na prigodnim dekoracijama i natpisima s osnovnim informacijama o tim sisavcima. Mlađi posjetitelji uživat će u interaktivnim igrama poput „šišmiš-ribolova“, „šišmiš-lova“ i „slijepog poligona“, oni stariji moći će se umjetnički izraziti u kreativnom šišmiš-kutku, a u šišmiševu domu – špilji – svi će moći istraživati i učiti o njihovu staništu.

Jedno od glavnih pitanja na koje će posjetitelji dobiti odgovor odnosit će se na eholokaciju, sposobnost šišmiša da se koriste zvukovima kako bi se orijentirali i pronašli hranu. Kroz stručno vođenu prezentaciju dobit će odgovor i na pitanje jesu li šišmiši slijepi, što je jedan od mnogih mitova i predrasuda o njima.

Ono što treba naglasiti kad je riječ o ulozi šišmiša u okolišu jest činjenica da su oni ključni u regulaciji populacije komaraca. Stručnjaci ističu da šišmiš u jednom satu može pojesti znatan broj komaraca, čime pridonosi održavanju ravnoteže u prirodnom okruženju.

S obzirom na veliko zanimanje posjetitelja za Međunarodnu noć šišmiša, posebno nas raduje to što učenje o šišmišima možemo organizirati na tako atraktivnom mjestu kao što je Skradinski buk. Ova manifestacija nije samo prilika za zabavu, već i za edukaciju i podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode i njezinih čuvara, među kojima su i šišmiši. U NP „Krka” zabilježeno je sedamnaest vrsta šišmiša, što je 48,6 % od ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj.

Kako bi sudionici zadržali uspomenu na ovu edukativnu i zabavnu manifestaciju, NP „Krka“ podijelit će im besplatne promidžbene materijale koji će ih podsjećati na boravak u Parku i sudjelovanje u Međunarodnoj noći šišmiša.

Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša u Nacionalnom parku „Krka“ još će jednom potvrditi posvećenost djelatnika Parka očuvanju prirode i podizanju svijesti o važnosti svakog njezina dijela, uključujući i one male, ali ništa manje važne – šišmiše.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  20/09/2023
Završetak javne rasprave o planovima upravljanja

Zaključno s 18. rujna 2023. završena je javna rasprava  o prijedlozima Plana upravljanja područjem ekološke mreže Nacionalni park „Krka“ i šire područje (PU 6005) i Plana upravljanja područjem ekološke mreže Krka i okolni plato i pridružena zaštićena područja (PU 7006)

  15/09/2023
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka; akcija čišćenja održana je u petak, 15. rujna 2023. na području naselja Lozovac uz granicu Parka

  13/09/2023
Pješaci i biciklisti posjetite NP „Krka“ po promotivnim cijenama

Od 16. do 22. rujna promotivna cijena za pješake i bicikliste na ulazima Skradinski most, Stinice i Roški slap iznosi 12 eura za cijeli Park, a 6 eura za srednji i gornji tok Krke

  12/09/2023
Udomite psa iz udruge Šibenske šape i postanite član Kluba prijatelja Krke

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i udruga Šibenske šape dogovorile suradnju oko zaštite životinja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content