Na Skradinskom buku otvorena je još jedna izložba, rezultat suradnje JU „NP Krka“, Foto kluba Knin i Foto kluba Šibenik, s motivima šume, našeg prirodnog saveznika u ljetnim vrućinama

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se europskoj akciji „Rastemo zajedno“, u sklopu koje je postavljen cilj da se do 2030. na Starom kontinentu posade tri milijarde stabala s ciljem borbe protiv klimatskih promjena. Na Praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno je tisuću sadnica planike i lovora, koje posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama. Kao podsjetnik na tu važnu akciju i važnost šuma upriličena je i tradicionalna izložba radova članova dvaju fotoklubova.

Osim što je dobro za klimu, drveće poboljšava kvalitetu zraka, pomaže u pročišćavanju voda, očuvanju bioraznolikosti i smanjenju temperature, a daje i zaklon od sunca. Stabla su važna i za zdravlje ljudi: provođenje vremena u blizini drveća smanjuje stres, snižava krvni tlak i poboljšava raspoloženje. Stoljećima su stabla bila i prirodni način hlađenja. Naši stari sadili su ih u poljima i dvorištima, da daju hlad i da se pod njima može predahnuti od naporna rada. Čini se da je današnji čovjek zaboravio da je, unatoč svoj tehnologiji, upravo stablo najjednostavniji alat za očuvanje održiva životna prostora.

Tako posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ kod crkve sv. Nikole mogu razgledati jedanaest fotografija s motivima šume koje su svojim objektivima zabilježili članovi Foto kluba Šibenik i Foto kluba Knin. Riječ je o entuzijastima koji, u okviru svojih klubova, godinama predano rade na popularizaciji fotografske umjetnosti. Da su stabla čudesna, iščitava se iz svake fotografije: jednako zelenih šuma oko otoka Visovca, čarobnog drveća što se ogleda u vodi, kao i golih zimskih grana kada stabla odbacuju lišće da bi preživjela zimu i u proljeće ponovno počela listati. U blagodat koju pružaju stabla posjetitelji se mogu uvjeriti i sami. Uz izložbu su postavljena dva termometra, jedan na suncu, jedan u hladu, pa se jasno može usporediti razlika u temperaturi.

Šume u Nacionalnom parku „Krka“ ne zauzimaju velike površine, ali daju osobit ugođaj cijelome području. One su, prije svega, dom brojnih biljaka i životinja. Najzastupljenija šumska zajednica u Nacionalnom parku „Krka“ jest zajednica hrasta medunca i bijeloga graba. Tipična takva šuma nalazi se na Stinicama, na lijevoj obali rijeke Krke. Iako površinom mala, sa svega 8 ha jedna je od najvrjednijih takvih sastojina na području Mediterana.

Izložbu možete pogledati i ovdje

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  20/09/2023
Završetak javne rasprave o planovima upravljanja

Zaključno s 18. rujna 2023. završena je javna rasprava  o prijedlozima Plana upravljanja područjem ekološke mreže Nacionalni park „Krka“ i šire područje (PU 6005) i Plana upravljanja područjem ekološke mreže Krka i okolni plato i pridružena zaštićena područja (PU 7006)

  15/09/2023
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka; akcija čišćenja održana je u petak, 15. rujna 2023. na području naselja Lozovac uz granicu Parka

  13/09/2023
Pješaci i biciklisti posjetite NP „Krka“ po promotivnim cijenama

Od 16. do 22. rujna promotivna cijena za pješake i bicikliste na ulazima Skradinski most, Stinice i Roški slap iznosi 12 eura za cijeli Park, a 6 eura za srednji i gornji tok Krke

  12/09/2023
Udomite psa iz udruge Šibenske šape i postanite član Kluba prijatelja Krke

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i udruga Šibenske šape dogovorile suradnju oko zaštite životinja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content