Svjetski dan zaštite okoliša, najvažniji datum u podizanju svijesti o potrebi zaštite okoliša, obilježava se 5. lipnja

Toga je dana 1972. godine u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu, na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš (United Nations Environmental Programme (UNEP)). Ujedinjeni u globalnim naporima da smanjimo onečišćenje plastikom, ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježavamo pod sloganom „#BeatPlasticPollution“.

Tim povodom, JU „Nacionalni park Krka“ 7. lipnja od 11:00 do 14:00 sati na Roškom slapu organizira radionicu recikliranja za sve zainteresirane posjetitelje koji će moći izraditi vrećice od starog papira i na taj način pridonijeti smanjenju uporabe onih plastičnih. Na platou ispred Šosterove mlinice bit će izloženi i dječji radovi izrađeni na ekološkim radionicama upotrebom stare plastike.

Ujedinjeni narodi predlažu da promijenimo sustav kako bismo smanjili onečišćenje plastikom, i to tako da smanjimo uporabu problematičnih i nepotrebnih plastičnih predmeta i njihovo tržište transformiramo u kružno. To ćemo postići ubrzavanjem triju ključnih promjena: ponovnom uporabom, recikliranjem te preusmjeravanjem i diversifikacijom. Riječ je o formuli „3R“ (Reduce, Reuse i Recycle), kako se zove i jedna od edukativnih radionica koje Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ provodi s djecom. Radionica je osmišljena tako da se na njoj kreativno upotrebljavaju materijali koji se inače svrstavaju u kategoriju otpada.

Svake se godine u svijetu proizvede više od četiristo milijuna tona plastike, od čega je polovica namijenjena za jednokratno korištenje. Od toga se manje od deset posto reciklira. Procjenjuje se da godišnje od devetnaest do dvadeset tri milijuna tona plastike završi u jezerima, rijekama i morima. To je otprilike težina dvije tisuće i dvjesto Eiffelovih tornjeva. Mikroplastika – sitne plastične čestice promjera do 5 mm – pronalaze svoj put do hrane, vode i zraka. Procjenjuje se da svaka osoba na planetu „konzumira“ više od pedeset tisuća plastičnih čestica godišnje – i mnogo više ako se uzme u obzir i njihovo udisanje.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ograničila je uporabu plastike tako što je u ugovore s koncesionarima ugostiteljskih objekata uvrstila stavku o obvezi zamjene plastičnog pribora za jelo i piće i posluživanje hrane ekološki prihvatljivijim.

Odbačena ili spaljena plastika za jednokratnu upotrebu šteti ljudskom zdravlju i bioraznolikosti i zagađuje sve ekosustave, od planinskih vrhova do oceanskog dna. S novim znanstvenim spoznajama i tehnološkim rješenjima, vlade, tvrtke i drugi dionici moraju pojačati i ubrzati akcije za rješavanje ovog ekološkog problema.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  16/04/2024
Hrvatska turistička kutija iznenađenja stigla u Nacionalni park „Krka“

U sklopu projekta „Kultura, turizam i strukovno obrazovanje“, koji je odabralo Ministarstvo turizma i sporta, učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i Ekonomske i upravne škole Split posjetili su Eko kampus „Krka“ u Puljanima

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  08/04/2024
Obilježavanje Europskog dana vune u etno-selu na Skradinskom buku

Pridružite nam se u etno-selu na Skradinskom buku u petak, 9. travnja 2024. kako bismo zajedno obilježili Europski dan vune

  03/04/2024
Kao doprinos očuvanju bioraznolikosti, osposobljeno trinaest novih pčelara

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Knin provela je program osposobljavanja za poslove pčelara

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content