Svjetski dan zaštite okoliša, najvažniji datum u podizanju svijesti o potrebi zaštite okoliša, obilježava se 5. lipnja

Toga je dana 1972. godine u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu, na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš (United Nations Environmental Programme (UNEP)). Ujedinjeni u globalnim naporima da smanjimo onečišćenje plastikom, ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježavamo pod sloganom „#BeatPlasticPollution“.

Tim povodom, JU „Nacionalni park Krka“ 7. lipnja od 11:00 do 14:00 sati na Roškom slapu organizira radionicu recikliranja za sve zainteresirane posjetitelje koji će moći izraditi vrećice od starog papira i na taj način pridonijeti smanjenju uporabe onih plastičnih. Na platou ispred Šosterove mlinice bit će izloženi i dječji radovi izrađeni na ekološkim radionicama upotrebom stare plastike.

Ujedinjeni narodi predlažu da promijenimo sustav kako bismo smanjili onečišćenje plastikom, i to tako da smanjimo uporabu problematičnih i nepotrebnih plastičnih predmeta i njihovo tržište transformiramo u kružno. To ćemo postići ubrzavanjem triju ključnih promjena: ponovnom uporabom, recikliranjem te preusmjeravanjem i diversifikacijom. Riječ je o formuli „3R“ (Reduce, Reuse i Recycle), kako se zove i jedna od edukativnih radionica koje Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ provodi s djecom. Radionica je osmišljena tako da se na njoj kreativno upotrebljavaju materijali koji se inače svrstavaju u kategoriju otpada.

Svake se godine u svijetu proizvede više od četiristo milijuna tona plastike, od čega je polovica namijenjena za jednokratno korištenje. Od toga se manje od deset posto reciklira. Procjenjuje se da godišnje od devetnaest do dvadeset tri milijuna tona plastike završi u jezerima, rijekama i morima. To je otprilike težina dvije tisuće i dvjesto Eiffelovih tornjeva. Mikroplastika – sitne plastične čestice promjera do 5 mm – pronalaze svoj put do hrane, vode i zraka. Procjenjuje se da svaka osoba na planetu „konzumira“ više od pedeset tisuća plastičnih čestica godišnje – i mnogo više ako se uzme u obzir i njihovo udisanje.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ograničila je uporabu plastike tako što je u ugovore s koncesionarima ugostiteljskih objekata uvrstila stavku o obvezi zamjene plastičnog pribora za jelo i piće i posluživanje hrane ekološki prihvatljivijim.

Odbačena ili spaljena plastika za jednokratnu upotrebu šteti ljudskom zdravlju i bioraznolikosti i zagađuje sve ekosustave, od planinskih vrhova do oceanskog dna. S novim znanstvenim spoznajama i tehnološkim rješenjima, vlade, tvrtke i drugi dionici moraju pojačati i ubrzati akcije za rješavanje ovog ekološkog problema.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  20/09/2023
Završetak javne rasprave o planovima upravljanja

Zaključno s 18. rujna 2023. završena je javna rasprava  o prijedlozima Plana upravljanja područjem ekološke mreže Nacionalni park „Krka“ i šire područje (PU 6005) i Plana upravljanja područjem ekološke mreže Krka i okolni plato i pridružena zaštićena područja (PU 7006)

  15/09/2023
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka; akcija čišćenja održana je u petak, 15. rujna 2023. na području naselja Lozovac uz granicu Parka

  13/09/2023
Pješaci i biciklisti posjetite NP „Krka“ po promotivnim cijenama

Od 16. do 22. rujna promotivna cijena za pješake i bicikliste na ulazima Skradinski most, Stinice i Roški slap iznosi 12 eura za cijeli Park, a 6 eura za srednji i gornji tok Krke

  12/09/2023
Udomite psa iz udruge Šibenske šape i postanite član Kluba prijatelja Krke

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i udruga Šibenske šape dogovorile suradnju oko zaštite životinja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content