I ove godine obilježava se dan, 12. svibnja 1879. godine, kada je u Šibeniku prvi put potekla pitka voda iz javne česme Rodićevac na trgu Mala loža

Povodom toga za Šibenik povijesnog trenutka, na Maloj loži, na rivi i u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“ održat će se bogat dvodnevni program, s edukativnim radionicama za djecu i odrasle, vođenim turama, tematskim kvizom znanja, projekcijom filma o vodi, panel-raspravom, ekološkom akcijom čišćenja podmorja i zanimljivim glazbenim programom.

„Budi promjena koju želiš vidjeti u zajednici – djeluj lokalno, misli globalno!“ poruka je ovogodišnjeg H2LO festivala, inspirirana sloganom UN-a u povodu obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, koji glasi „Ubrzaj promjene – budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.

„Jedan od ciljeva H2LO-a 2023. jest podizanje svijesti o povijesnoj i trenutnoj važnosti pitke vode kroz ohrabrivanje ljudi da koriste pitku vodu iz slavina, upotrebom boca za višekratno korištenje, s obzirom da je naša voda odlične kvalitete“, poručuju iz idejnog začetnika Festivala, udruge Na Maloj loži, koja ga je organizirala u suradnji s Turističkom zajednicom grada Šibenika i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“.

H2LO festival počinje u petak, 19. svibnja u 16:30 na šibenskoj rivi ekološkom akcijom čišćenja podmorja. Nakon toga seli se na Malu ložu, gdje će se odvijati ostatak programa predviđenog za taj dan. U 17:30 na rasporedu su dvije radionice za djecu i dvije za odrasle. Djelatnici JU „NP Krka“ predstavit će „Priču o vodi“, edukativno-interaktivnu radionicu za djecu od šest do deset godina, za koju nije potrebna prijava.

U subotu, 20. svibnja u 17:30 kreće program u multimedijalnoj dvorani sv. Mihovila u „Civitas Sacra“, projekcijom filma RiverBlue, prvi put prikazanog u sklopu Green Eye festivala, koji je organizirala JU „NP Krka“. Dokumentarac prati svjetski poznatog zaštitnika rijeka, Marka Angela, na putu koji otkriva mračne strane modne industrije. Putujući od najcjenjenijih do najzagađenijih plovnih putova na svijetu, Angelo gledateljima otkriva, skriven iza kulisa, tragično zanemaren problem onečišćenja vode. Zbog kemikalija koje koristi u procesu proizvodnje i neodgovornog odlaganja otrovnog kemijskog otpada, industrija odjeće sudjeluje u uništavanju rijeka u cijelome svijetu.

U 19:15 slijedi panel-rasprava pod nazivom „Kako sačuvati pitku vodu za buduće generacije? Je li voda buduća nafta? Kakva nas budućnost čeka u starim gradskim jezgrama?“, u kojoj će sudjelovati Ante Vrban, svjetski priznat i višestruko nagrađivan arhitekt šibenskih korijena, vlasnik tvrtke Architect Ante Vrban, dr. sc. Irena Ateljević, osnivačica Terra Meera, Centra za regeneraciju i ljudske potencijale, Gordana Goreta, stručna voditeljica u JU „NP Krka“, Franka Baranović, dizajnerica i vlasnica Idearium studija za dizajn, i dr. sc. Neven Cukrov, znanstveni savjetnik u Institutu Ruđer Bošković, u Zavodu za istraživanje mora i okoliša.

H2LO prati bogat večernji glazbeni program.

Detaljne informacije o programu i Festivalu mogu se pronaći na njegovim mrežnim stranicama https://h2lo.com.hr/, a pratiti se može i na društvenim mrežama, odnosno na Facebooku https://bit.ly/3oXWoUj i Instagramu https://bit.ly/42lozLp.

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  04/12/2023
Kukičanje lente za Zelenu damu, Hrvatsko stablo godine

Od 4. do 15. prosinca 2023., radnim danom, od devet do trinaest sati u Ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu građani će se moći pridružiti djelatnicama Parka u izradi prigodnog ručnog rada

  29/11/2023
18. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na posljednji Susret ove godine, koji donosi zanimljivu i aktualnu temu, maslinari će moći donijeti i mlado ulje na besplatnu analizu

  17/11/2023
17. Susret: radionica degustacije mladih bijelih vina

Unaprjeđenje proizvodnje bijelih vina i osvrt na vina iz berbe 2023. glavne su teme novog Susreta s lokalnim stanovništvom

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content