Arheolozi JU „NP Krka“ predstavili istraživanja Burnuma na znanstveno-arheološkoj konferenciji u Bonnu

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ prihvatila je poziv da 12. svibnja u Bonnu sudjeluje na početnoj konferenciji projekta Limes und Legion, vezanog za istraživanje rimskih vojnih logora na području Donje Rajne, kako bi predstavila svoja dugogodišnja istraživanja na arheološkom lokalitetu Burnum.

The Union of the German Academies of Sciences and Humanities (Savez njemačkih akademija znanosti i humanističkih znanosti) odobrio je projekt suradnje u kojem će se tijekom osamnaest godina proučavati iskopine na području legijskih logora u Donjoj Rajni. Sudionici projekta su Sveučilište u Bonnu, LVR-LandesMuseum u Bonnu, Sveučilište u Nijmegenu i Ludwig-Maximilians sveučilište u Münchenu. Cilj je projekta okupiti na konferenciji međunarodne stručnjake koji će predstaviti svoja istraživanja i trenutno stanje ostataka rimskih legijskih logora, kako bi stečena znanja koristili u ispitivanju iskopina u Bonnu, Neussu, Xantenu i Nijmegenu.

Joško Zaninović, voditelj arheološke zbirke, predstavio je istraživanja provedena na području lokaliteta Burnum s ciljem rasvjetljavanja uloge rimske vojske u procesu romanizacije. Tijekom arheoloških iskapanja do sada je otkriveno 10 000 artefakata, od kojih veliki dio pripada rimskoj vojnoj opremi, pa vjerujemo da će ta saznanja pomoći znanstvenicima i ostalim sudionicima konferencije u razumijevanju manje poznatih elemenata iz rimske vojne povijesti.

Savez akademija krovna je organizacija osam njemačkih akademija znanosti, čije članstvo broji više od dvije tisuće znanstvenika, istaknutih predstavnika svojih istraživačkih područja, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Predani su promicanju znanstvene razmjene, izvrsnosti u istraživanju i potpori mladim istraživačima u ranoj fazi znanosti.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  24/05/2023
„Ljudi s Krke“ – serijal fotografija koji je pokrenuo NP „Krka“

Krka spaja generacije kroz vrijeme: Ispunili smo želju posjetiteljici Mirni Koloper poklonivši joj staru bakinu fotografiju koju je slučajno ugledala na izložbi fotografija „Žene s Krke“. Fotografiju joj je na Roškom slapu uručila Nella Slavica, ravnateljica JU „NP Krka“.

  22/05/2023
Obnovimo zajedno biološku raznolikost

22. svibnja obilježavamo Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

  20/05/2023
Radionica o razvoju programa praćenja stanja očuvanosti slatkovodnih riba

„Razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova“, projekt koji provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, okupio brojne sudionike u Eko kampusu „Krka“

  19/05/2023
Održana javna tribina NP „Krka“ – sinergija zaštite prirodne i kulturne baštine i turizma u funkciji razvoja destinacije; razvoj sjevernog dijela Parka donijet će izravne koristi lokalnoj zajednici

„Izuzetno nas veseli sinergija uključenih dionika koja će u budućnosti rezultirati još boljim rješenjima za razvoj sjevernog dijela Parka, osigurati mladima budućnost, privući brojne posjetitelje i donijeti izravne koristi lokalnoj zajednici“, istaknula je na tribini Nella Slavica, ravnateljica JU „Nacionalni park Krka“

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content