Čuvari prirode iz zaštićenih hrvatskih područja u terenskom obilasku NP „Krka“ – razmjena iskustva u uklanjanju i kontroli invazivne vrste pajasena

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ bila je domaćin XXIII. Godišnjeg seminara čuvara prirode održanog u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima 20. i 21. travnja 2023. u sklopu kojeg je održana i radionica o kontroli i uklanjanju invazivne vrste pajasena čime se JU „NP Krka“ aktivno bavi kako bi se očuvala staništa i autohtone biljne vrste.

U terenskom obilasku NP „Krka“ sudjelovalo je pedesetak čuvara prirode iz zaštićenih područja Hrvatske. Posjetili su Roški slap i obišli pokusnu plohu s pajasenom uspostavljenu u sklopu projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“, financiranog kroz Program LIFE, čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u kojemu je JU „NP Krka“ partner. Predstavljene su projektne aktivnosti s naglaskom na uklanjanje pajasena i monitoring aktivnosti na  projektnom području HR2000918 Šire područje NP „Krka“, a demonstrirane su i različite metode njegova uklanjanja.  Čuvari prirode imali su priliku razmijeniti iskustva u uklanjanju ove invazivne vrste, jer pionirski posao u očuvanju sedre i kontroli vrste provodi upravo NP „Krka“.

Glavni očekivani rezultati projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“ su poboljšanje statusa očuvanja Natura 2000 stanišnih tipova, očuvanje kulturne baštine, sprječavanje daljnjeg širenja invazivne strane vrste, i razvoj nacionalnog protokola. Dodatni ciljevi su poboljšati kapacitete za upravljanje invazivnim vrstama i podići svijest javnosti o negativnom utjecaju invazivnih vrsta na nacionalnoj razini.

 

LIFE CONTRA Ailanthus

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  04/10/2023
Prvi ovogodišnji volonteri u Nacionalnom parku „Krka“ – čuvari staništa autohtonih vrsta

Prvi volonterski program u 2023. u NP „Krka“, Čuvar staništa autohtonih vrsta, održan je od 1. do 10. rujna. Program je okupio predane volontere i stručnjake, a za cilj je imao suzbijanje pajasena, invazivne strane vrste, i promicanje svijesti o očuvanju prirodne baštine.

  04/05/2023
Volonterski program „Čuvar staništa autohtonih vrsta“

Prvi volonterski program koji će se u 2023. održati u Nacionalnom parku „Krka“ jest Krkin čuvar staništa u sklopu projekta LIFE CONTRA Ailanthus, u kojemu je JU „NP Krka“ partner, a financiran je kroz Program LIFE

  09/11/2022
Održana dionička radionica u Posjetiteljskom centru Laškovica

U organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u okviru projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“,  u Posjetiteljskom centru Laškovica održana je dionička radionica na kojoj su predstavljene invazivne vrste u našoj zemlji

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content