Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Riječ je o knjizi grupe autora Speleološki vodič Nacionalnog parka „Krka“.

Projekt „Popunimo školske knjižnice“ pokrenut je 2007. s ciljem da se osnovnim i srednjim školama u Šibensko-kninskoj županiji doniraju knjige iz bogate nakladničke djelatnosti Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ kako bi se kod djece i mladih njegovala ljubav i privrženost prema Parku i prirodi općenito. Upravo je edukacija jedna od najvažnijih uloga zaštićenog područja, a znanje jedina stvar koja se umnaža kada se dijeli. Zato su oni koji poznaju Krku njezini najbolji glasnogovornici, a oni koji znaju kako možemo čuvati okoliš naš zalog za budućnost.

Knjiga Speleološki vodič Nacionalnog parka „Krka“ predstavlja presjek speleoloških i biospeleoloških istraživanja na širem području NP „Krka“ provedenih od 1956. do 2010.

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od kojih se osamdeset i dvije nalaze na području Nacionalnog parka „Krka”. Među njima se ističu špilja Miljacka II (najduža topografski snimljena špilja na području Parka), Stara jametina (najdublja poznata jama) i Sedrena špilja iza mlina, te dvije špilje: Oziđana pećina i Jazinka. U speleološkim objektima na području NP „Krka“ evidentirano je oko sto sedamdeset špiljskih svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP „Krka“ (stenoendemi).

Podzemni svijet krša izuzetno je bogat rijetkim i zaštićenim životinjskim vrstama, a podzemlje čuva i sedamdeset posto zaliha pitke vode u Hrvatskoj, pa nam je njegovo očuvanje od presudne važnosti. Zato je naš zajednički zadatak educiranje javnosti o ispravnom načinu odlaganja otpada i neuznemiravanju osjetljivih špiljskih životinja.

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  20/09/2023
Završetak javne rasprave o planovima upravljanja

Zaključno s 18. rujna 2023. završena je javna rasprava  o prijedlozima Plana upravljanja područjem ekološke mreže Nacionalni park „Krka“ i šire područje (PU 6005) i Plana upravljanja područjem ekološke mreže Krka i okolni plato i pridružena zaštićena područja (PU 7006)

  15/09/2023
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka; akcija čišćenja održana je u petak, 15. rujna 2023. na području naselja Lozovac uz granicu Parka

  13/09/2023
Pješaci i biciklisti posjetite NP „Krka“ po promotivnim cijenama

Od 16. do 22. rujna promotivna cijena za pješake i bicikliste na ulazima Skradinski most, Stinice i Roški slap iznosi 12 eura za cijeli Park, a 6 eura za srednji i gornji tok Krke

  12/09/2023
Udomite psa iz udruge Šibenske šape i postanite član Kluba prijatelja Krke

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i udruga Šibenske šape dogovorile suradnju oko zaštite životinja

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content