Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Riječ je o knjizi grupe autora Speleološki vodič Nacionalnog parka „Krka“.

Projekt „Popunimo školske knjižnice“ pokrenut je 2007. s ciljem da se osnovnim i srednjim školama u Šibensko-kninskoj županiji doniraju knjige iz bogate nakladničke djelatnosti Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ kako bi se kod djece i mladih njegovala ljubav i privrženost prema Parku i prirodi općenito. Upravo je edukacija jedna od najvažnijih uloga zaštićenog područja, a znanje jedina stvar koja se umnaža kada se dijeli. Zato su oni koji poznaju Krku njezini najbolji glasnogovornici, a oni koji znaju kako možemo čuvati okoliš naš zalog za budućnost.

Knjiga Speleološki vodič Nacionalnog parka „Krka“ predstavlja presjek speleoloških i biospeleoloških istraživanja na širem području NP „Krka“ provedenih od 1956. do 2010.

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od kojih se osamdeset i dvije nalaze na području Nacionalnog parka „Krka”. Među njima se ističu špilja Miljacka II (najduža topografski snimljena špilja na području Parka), Stara jametina (najdublja poznata jama) i Sedrena špilja iza mlina, te dvije špilje: Oziđana pećina i Jazinka. U speleološkim objektima na području NP „Krka“ evidentirano je oko sto sedamdeset špiljskih svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP „Krka“ (stenoendemi).

Podzemni svijet krša izuzetno je bogat rijetkim i zaštićenim životinjskim vrstama, a podzemlje čuva i sedamdeset posto zaliha pitke vode u Hrvatskoj, pa nam je njegovo očuvanje od presudne važnosti. Zato je naš zajednički zadatak educiranje javnosti o ispravnom načinu odlaganja otpada i neuznemiravanju osjetljivih špiljskih životinja.

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  24/05/2023
„Ljudi s Krke“ – serijal fotografija koji je pokrenuo NP „Krka“

Krka spaja generacije kroz vrijeme: Ispunili smo želju posjetiteljici Mirni Koloper poklonivši joj staru bakinu fotografiju koju je slučajno ugledala na izložbi fotografija „Žene s Krke“. Fotografiju joj je na Roškom slapu uručila Nella Slavica, ravnateljica JU „NP Krka“.

  22/05/2023
Obnovimo zajedno biološku raznolikost

22. svibnja obilježavamo Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

  20/05/2023
Radionica o razvoju programa praćenja stanja očuvanosti slatkovodnih riba

„Razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova“, projekt koji provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, okupio brojne sudionike u Eko kampusu „Krka“

  19/05/2023
Održana javna tribina NP „Krka“ – sinergija zaštite prirodne i kulturne baštine i turizma u funkciji razvoja destinacije; razvoj sjevernog dijela Parka donijet će izravne koristi lokalnoj zajednici

„Izuzetno nas veseli sinergija uključenih dionika koja će u budućnosti rezultirati još boljim rješenjima za razvoj sjevernog dijela Parka, osigurati mladima budućnost, privući brojne posjetitelje i donijeti izravne koristi lokalnoj zajednici“, istaknula je na tribini Nella Slavica, ravnateljica JU „Nacionalni park Krka“

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content