U Nacionalnom parku „Krka“ obilježava se Svjetski dan šuma

Prvi dan proljeća, 21. ožujka, ujedno se slavi kao Svjetski dan šuma. Ove godine Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ želi skrenuti pozornost na ružnu naviku urezivanja znakova na stablima, koji na njima trajno ostaju i opasni su za njih. Zato smo izradili cerade s vizualom na kojem se može crtati i postavili ih na petnaest lokacija u Parku (na trima stazama: Skradinski most – Skradinski buk, Skradinski buk i Lozovac – Skradinski buk).

Kora kod stablašica ima dvojaku funkciju jer se sastoji od unutrašnjeg i vanjskog dijela. Vanjski dio ima zaštitnu funkciju, a unutarnji provodnu. Kora stablo štiti od negativnih vanjskih (okolišnih) utjecaja, kao što su ekstremne temperature, biljne bolesti ili napadi štetnika. Veće mehaničke ozljede kore dovode do fiziološkog slabljenja stabla i narušavanja njegove vitalnosti.

Iako kora stabala djeluje neuništivo, važno je educirati djecu, ali i odrasle, o tomu koliko je važna za život stabla i kako bezazlena igra poput urezivanja simbola u koru drveta za nj može biti pogubna.

Šumama općenito treba posvetiti veliku pozornost jer su danas globalno ugrožene zbog lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima da se smanji ispuštanje u atmosferu plinova s učinkom staklenika. U tom smislu zaštita šuma podrazumijeva primjereno odnosno kontinuirano gospodarenje, zaštitu od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventive mjere.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/03/2024
Obilježavanje Dana šuma i Dana voda u NP „Krka“

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana šuma i Svjetskog dana voda, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizirala je edukativne aktivnosti s učenicima osnovnih škola kako bi potaknula svijest o važnosti očuvanja šuma i voda

  21/03/2024
Srce vrta, iznimna poljska bukva, Europsko je stablo godine 2024.

Nacionalni park „Krka“ ponosan je na sudjelovanje Zelene dame u natjecanju za Europsko stablo godine

  15/03/2024
Popunimo školske knjižnice – NP „Krka“ daruje novu knjigu županijskim školama

Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Riječ je o fotomonografiji Ime mi je Krka.

  01/03/2024
Vodiči NP „Krka“ daruju obilazak gornjeg toka rijeke Krke

Prijavite se na besplatan obilazak gornjeg toka rijeke Krke uz pratnju vodiča NP „Krka“

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content