Praćenje gnijezdećih parova ušara (Bubo Bubo) na području Nacionalnog parka „Krka“ u 2023. godini

Od 8. veljače do 3. ožujka 2023. godine na jedanaest lokaliteta duž kanjona rijeke Krke u predvečernjim satima, tijekom zalaska Sunca, osluškivalo se pjevanje mužjaka sove ušare. Rezultati praćenja zadovoljavajući su iako su vremenske neprilike (kiša i vjetar) ove godine onemogućile intenzivniji terenski rad.

Na području NP „Krka” u 2023. godini duž kanjona rijeka Krke i Čikole zabilježeno je šest pjevajućih mužjaka, čime je potvrđeno obitavanje ušare na donjem, srednjem i gornjem toku. Ovogodišnja posebnost jest pjev mužjaka zabilježen na krovu obiteljske kuće u zaseoku Tulići tijekom noći. Sova ušara glasa se s „uu-hu“, što ponavlja u razmacima od 8 do 12 sekundi, u proljeće posebno često prilikom snubljenja i označavanja područja, a pjev se čuje na udaljenosti do četiri kilometra.

Sova ušara živi u crnogoričnim šumama, kanjonima rijeka i stjenovitim usjecima planina. Leti nečujno, plitkim zamasima krila, s naizmjeničnim dugim lebdenjem. Mužjak je manji od ženke. Glava je velika, okruglasta, s velikim crvenonarančastim očima i dvama dugim ušnim čupercima perja. Prsa su hrđastosmeđe boje, s crnim pjegama.

Ušara je vršni predator pa njena prisutnost na nekom području govori i o kvaliteti toga staništa. Strogo je zaštićena vrsta i ciljna vrsta područja ekološke mreže (HR1000026) Krka i okolni plato. Cilj je očuvati populaciju ušare na ovom području, odnosno staništa pogodna za gnijezdeću populaciju od 50 do 70 parova.

Zato pozivamo zaineresirane ljubitelje sova da nam se jave i pridruže mreži suradnika „čuvari ušara”, koji svake godine obilaze odabrane lokalitete pogodne za gniježđenje ušara i bilježe njihovu prisutnost. Metodologija je lagana i ne zahtijeva posebne pripreme niti fizičku spremnost.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  30/03/2023
Provedite travanj na Krki – promotivne cijene ulaznica za sve posjetitelje dalmatinske oaze zelenila

U travnju po promotivnoj cijeni ulaznice od 7,5 eura posjetite cijeli gornji tok rijeke Krke: Eko kampus „Krka“ u Puljanima, manastir Krka, Burnum i Manojlovac. Ulaznica za sve ostale kopnene lokalite u NP „Krka“ snižena je dvadeset i pet pos…

  30/03/2023
Poziv na javnu raspravu od 4. travnja do 4. svibnja 2023.

Plan upravljanja područjem ekološke mreže HR3000171 Ušće Krke i zaštićenih područja Značajni krajobraz Kanal – Luka i Značajni krajobraz Krka – donji tok čije se granice dijelom preklapaju s granicama Nacionalnog parka „Krka“ upućen na javnu raspravu

  27/03/2023
Nova knjiga na dar školarcima u Županiji kroz projekt „Popunimo školske knjižnice“

Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Riječ je o knjizi grupe autora Speleološki vodič Nacionalnog parka „Krka“.

  22/03/2023
Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu i djelujmo odmah kako bismo sačuvali naše vode

Svjetski dan voda u NP „Krka“ obilježen je radionicom na Skradinskom buku s učenicima 3.a razreda Osnovne škole Jurja Šižgorića Šibenik

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content