Praćenje gnijezdećih parova ušara (Bubo Bubo) na području Nacionalnog parka „Krka“ u 2023. godini

Od 8. veljače do 3. ožujka 2023. godine na jedanaest lokaliteta duž kanjona rijeke Krke u predvečernjim satima, tijekom zalaska Sunca, osluškivalo se pjevanje mužjaka sove ušare. Rezultati praćenja zadovoljavajući su iako su vremenske neprilike (kiša i vjetar) ove godine onemogućile intenzivniji terenski rad.

Na području NP „Krka” u 2023. godini duž kanjona rijeka Krke i Čikole zabilježeno je šest pjevajućih mužjaka, čime je potvrđeno obitavanje ušare na donjem, srednjem i gornjem toku. Ovogodišnja posebnost jest pjev mužjaka zabilježen na krovu obiteljske kuće u zaseoku Tulići tijekom noći. Sova ušara glasa se s „uu-hu“, što ponavlja u razmacima od 8 do 12 sekundi, u proljeće posebno često prilikom snubljenja i označavanja područja, a pjev se čuje na udaljenosti do četiri kilometra.

Sova ušara živi u crnogoričnim šumama, kanjonima rijeka i stjenovitim usjecima planina. Leti nečujno, plitkim zamasima krila, s naizmjeničnim dugim lebdenjem. Mužjak je manji od ženke. Glava je velika, okruglasta, s velikim crvenonarančastim očima i dvama dugim ušnim čupercima perja. Prsa su hrđastosmeđe boje, s crnim pjegama.

Ušara je vršni predator pa njena prisutnost na nekom području govori i o kvaliteti toga staništa. Strogo je zaštićena vrsta i ciljna vrsta područja ekološke mreže (HR1000026) Krka i okolni plato. Cilj je očuvati populaciju ušare na ovom području, odnosno staništa pogodna za gnijezdeću populaciju od 50 do 70 parova.

Zato pozivamo zaineresirane ljubitelje sova da nam se jave i pridruže mreži suradnika „čuvari ušara”, koji svake godine obilaze odabrane lokalitete pogodne za gniježđenje ušara i bilježe njihovu prisutnost. Metodologija je lagana i ne zahtijeva posebne pripreme niti fizičku spremnost.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  15/02/2024
Posljednja prilika da date svoj glas murvi iz Nacionalnog parka „Krka“

Ušli smo u posljednji tjedan glasanja za Europsko stablo godine 2024. Glasovanje završava 22. veljače, a do tada joj možete dati svoj glas na poveznici. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 20. ožujka na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Svima koji su do sada glasali ili će to tek učiniti, od srca zahvaljujemo.

  12/02/2024
Inicijativa za Zelenu damu: operativne snage 112 za murvu iz NP „Krka“

U povodu obilježavanja 11. veljače, Dana europskog broja 112, jedinstvenog broja za hitne službe u zemljama Europske unije, operativne snage sustava civilne zaštite i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ okupili su se i fotografirali ispred Zelene dame na Skradinskom buku, murve koja se natječe za Europsko stablo godine 2024.

  09/02/2024
Zaljubljeni u čitanje: akcija „Knjiga od srca“ ponovno u suvenirnicama JU „NP Krka“

Od 12. do 18. veljače 2024. u suvenirnice JU „NP Krka“ možete donijeti dvije knjige u ispravnom stanju, a odnijeti Legendu o Krki. Vaše ćemo knjige darovati drugima.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content