Film Kad se sjetim Krke, u režiji Tomislava Krnića, novi uradak iz ciklusa kratkih namjenskih dokumentarnih filmova, ovih blagdanskih dana donosi priču o kruhu

Tamo gdje teku bistre i čiste vode Krke, gdje puše hladna bura i topli ljetni povjetarac, zemlja je kamenita, a plodovi škrti. Ali ono što tu raste i proizvodi se vrijedno je svega truda što ga ulažu žuljevite čovjekove ruke. Zato je četvrti dokumentarni film iz ciklusa „Kad se sjetim Krke“ posvećen upravo plodovima teška čovjekova rada – kruhu, koji posebno cijenimo u ovo blagdansko vrijeme.

Projekt je zamišljen kao oda ljudima i kraju kojim teče Krka. Tekst koji prati film, pisan kao ljubavno pismo ljudi koji su tu živjeli kroz povijest, slavi jednostavnost života i apsolutnu povezanost s prirodom. Vizualno, film je mozaično strukturiran. Kroz pažljivi montažni slijed donosi različite kadrove koji dijelom doslovno, a dijelom apstraktno ocrtavaju tekst i donose atmosferu Dalmatinske zagore, krša, Krke i svega ostalog što čini jedinstveni život snimanog prostora. Narator je sam autor filma. Tako se osjeća ukupni autorski dojam jer izgovorena riječ i snimljeni kadrovi u sebi nose istu emociju. Prostor Krke nudi i fantastičnu zvučnu sliku vode koja teče. Teče kao život, ponekad sporo, ponekad se ruši u slapu.

Posebna pozornost posvećena je detaljima. Kadrovi zrna pšenice, kruha, vode i vatre, etnografski elementi tradicionalnog veza, poneka stara obiteljska fotografija na zidu ili kamen od kojega je izgrađena kuća pričaju priču o životu ovdašnjeg čovjeka i tradiciji koju baštinimo. I dan-danas u krajevima oko Krke može se vidjeti tradicijski način izrade kruha. Iako se više ne mijesi od žita mljevenog u mlinovima, oblikuje se ručno i peče ispod peke u starinskoj kužini. Kako je izgledala jedna takva kužina, kao i mlinareva soba i pogoni za mljevenje žita – vodenice, posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ mogu vidjeti u obnovljenim vodenicama na Roškome slapu, gdje su i snimljeni ti kadrovi.

Trominutni film u režiji Tomislava Krnića i produkciji Digital Media Studia 24/7 sniman je digitalnim filmskim kamerama, uz korištenje drona za snimanje iz zraka. Cjelokupna produkcija snimljena je u tehnologiji visoke razlučivosti 4K. Montaža i postprodukcija djelo su Tomislava Rupića, a film je titlovan na engleski jezik.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content