Petoga prosinca obilježava se Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Šezdeset i šest volontera prošlo je ove godine kroz volonterske programe u Nacionalnom parku „Krka“. Dugogodišnje zanimanje za tom vrstom aktivnosti rezultiralo je uređenjem volonterskog centra sa smještajnim kapacitetima u sklopu Eko kampusa „Krka“ u Puljanima. Pojedinci se mogu uključiti u aktivnosti u zaštićenom području kroz četiri volonterska programa: istraživač tržišta, čistač obale Krke, arheološki suradnik i edukativno-kreativni asistent. Program volontiranja iskorak je u valorizaciji Eko kampusa „Krka“ u Puljanima, u kojemu je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ razvila značajan edukativno-prihvatni kompleks, koji će olakšati razvoj volonterske djelatnosti na području Parka.

Volonterski centar Titius suvremeni je polivalentni objekt s potpuno opremljenim laboratorijem za prirodoslovce i arheologe i smještajnim kapacitetom hostelskog tipa za trideset i osam osoba. U prizemlju se nalazi laboratorij, na prvom katu dnevni boravak sa standardnim sobama i sobama za osobe s invaliditetom, a na drugom katu sobe s kupaonicom. U sklopu volonterskog centra uređeni su blagovaonica i Internet kafe.

Tu su protekle godine bili smješteni studenti koji su sudjelovali u volonterskim programima: studenti s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta i Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studenti s Filozofskog fakulteta i studentice Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, kojima su se priključile i studentice s Odsjeka ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i Odsjeka sociologije,  te studenti Veleučilišta u Šibeniku. Volonterski programi izravno su vezani za studijske programe volontera, te na taj način s jedne strane unaprjeđuju njihovo znanje, a s druge pridonose provođenju nekih od djelatnosti zaštićenog područja. Volonteri su imali priliku upoznati lokalnu sredinu i kulturnopovijesne lokalitete Nacionalnog parka „Krka“. Suradnja Nacionalnog parka i volontera doprinosi boljem poznavanju i razumijevanju zaštićenog područja, znanstvenom i edukativnom napretku i očuvanju okoliša.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ranije je provodila programe volontiranja, a ima i veliko iskustvo u edukativnom radu s djecom i mladima. NP „Krka“ 2016. se pridružio programu volontiranja koji je tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo i pokrenulo u nacionalnim i parkovima prirode. Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima.

Današnjem je čovjeku potreban povratak prirodi, u duhovnom i fizičkom smislu. Treba doživjeti vodu, šumu ili planinu kao meditativne oaze koje oslobađaju naš duh a rukama daju snagu da se, zahvalni, radom odužimo prirodi za darovanu ljepotu. Iskustvo volontiranja u Nacionalnom parku „Krka“ vraća nas tim vrijednostima, povezujući nas s prirodom na način na koji smo oduvijek s njom bili vezani, ali smo to zaboravili.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content