Petoga prosinca obilježava se Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Šezdeset i šest volontera prošlo je ove godine kroz volonterske programe u Nacionalnom parku „Krka“. Dugogodišnje zanimanje za tom vrstom aktivnosti rezultiralo je uređenjem volonterskog centra sa smještajnim kapacitetima u sklopu Eko kampusa „Krka“ u Puljanima. Pojedinci se mogu uključiti u aktivnosti u zaštićenom području kroz četiri volonterska programa: istraživač tržišta, čistač obale Krke, arheološki suradnik i edukativno-kreativni asistent. Program volontiranja iskorak je u valorizaciji Eko kampusa „Krka“ u Puljanima, u kojemu je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ razvila značajan edukativno-prihvatni kompleks, koji će olakšati razvoj volonterske djelatnosti na području Parka.

Volonterski centar Titius suvremeni je polivalentni objekt s potpuno opremljenim laboratorijem za prirodoslovce i arheologe i smještajnim kapacitetom hostelskog tipa za trideset i osam osoba. U prizemlju se nalazi laboratorij, na prvom katu dnevni boravak sa standardnim sobama i sobama za osobe s invaliditetom, a na drugom katu sobe s kupaonicom. U sklopu volonterskog centra uređeni su blagovaonica i Internet kafe.

Tu su protekle godine bili smješteni studenti koji su sudjelovali u volonterskim programima: studenti s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta i Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studenti s Filozofskog fakulteta i studentice Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, kojima su se priključile i studentice s Odsjeka ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i Odsjeka sociologije,  te studenti Veleučilišta u Šibeniku. Volonterski programi izravno su vezani za studijske programe volontera, te na taj način s jedne strane unaprjeđuju njihovo znanje, a s druge pridonose provođenju nekih od djelatnosti zaštićenog područja. Volonteri su imali priliku upoznati lokalnu sredinu i kulturnopovijesne lokalitete Nacionalnog parka „Krka“. Suradnja Nacionalnog parka i volontera doprinosi boljem poznavanju i razumijevanju zaštićenog područja, znanstvenom i edukativnom napretku i očuvanju okoliša.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ranije je provodila programe volontiranja, a ima i veliko iskustvo u edukativnom radu s djecom i mladima. NP „Krka“ 2016. se pridružio programu volontiranja koji je tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo i pokrenulo u nacionalnim i parkovima prirode. Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima.

Današnjem je čovjeku potreban povratak prirodi, u duhovnom i fizičkom smislu. Treba doživjeti vodu, šumu ili planinu kao meditativne oaze koje oslobađaju naš duh a rukama daju snagu da se, zahvalni, radom odužimo prirodi za darovanu ljepotu. Iskustvo volontiranja u Nacionalnom parku „Krka“ vraća nas tim vrijednostima, povezujući nas s prirodom na način na koji smo oduvijek s njom bili vezani, ali smo to zaboravili.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/03/2024
Obilježavanje Dana šuma i Dana voda u NP „Krka“

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana šuma i Svjetskog dana voda, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizirala je edukativne aktivnosti s učenicima osnovnih škola kako bi potaknula svijest o važnosti očuvanja šuma i voda

  21/03/2024
Srce vrta, iznimna poljska bukva, Europsko je stablo godine 2024.

Nacionalni park „Krka“ ponosan je na sudjelovanje Zelene dame u natjecanju za Europsko stablo godine

  15/03/2024
Popunimo školske knjižnice – NP „Krka“ daruje novu knjigu županijskim školama

Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Riječ je o fotomonografiji Ime mi je Krka.

  01/03/2024
Vodiči NP „Krka“ daruju obilazak gornjeg toka rijeke Krke

Prijavite se na besplatan obilazak gornjeg toka rijeke Krke uz pratnju vodiča NP „Krka“

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content