Ciklus tekstova „Otkrivanje Burnuma“ možete pogledati ovdje

Nakon što smo ciklusom tekstova pod naslovom „Kako je sve počelo“ bogatstvo prirodne baštine Nacionalnog parka „Krka“ predstavili kroz stvaranje reljefnih oblika, podzemnog svijeta i sedre, prelazimo na jednako vrijednu kulturnopovijesnu baštinu. Također ćemo se vratiti u prošlost, na sam početak nove ere, kada su područjem Nacionalnog parka „Krka“ vladali Rimljani.

Ciklus „Otkrivanje Burnuma“ donosi dvadeset i dva teksta, koja ćemo svakoga petka, počevši od 2. prosinca, objavljivati na službenim mrežnim stranicama i društvenim mrežama Nacionalnog parka „Krka“. S obzirom na to da se arheološki lokalitet Burnum sustavno istražuje dvadeset godina, da je obrađen veliki broj predmeta pronađenih na njemu i da su iz toga proizašle mnoge znanstvene studije i radovi, raspolažemo brojnim zanimljivim činjenicama o životu u tome rimskom vojnom logoru.

Započet ćemo s Burnumom na starim zemljovidima, a završiti s primjenom suvremenih tehnologija u njegovu istraživanju. U međuvremenu ćemo se dotaknuti važnih ljudi koji su posjetili Burnum, načina života u njemu i tematskih arheoloških nalaza.

Biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum, sagrađen je u 1. stoljeću poslije Krista. U logoru se utaborila XI. legija rimske vojske, koja je od 42. g. pr. Kr. nosila počasni naziv Claudia pia Fidelis, a nakon njezina povlačenja zamijenila ju je IV. legija Flavia Felix. Nalazi sustavnih arheoloških istraživanja amfiteatra i vojnog logora izloženi su u arheološkoj zbirci u Eko kampusu „Krka” u Puljanima. Lokalitet i arheološka zbirka otvoreni su za posjetitelje tijekom cijele godine.

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content