Krkin adventski kalendar možete pronaći u izlogu suvenirnice Nacionalnog parka „Krka“ u Šibeniku, na Maloj loži, u nekadašnjoj palači Draganić, u kojoj se smjestila Uprava Parka. Kalendar je ove godine izrazito šibenski. Naime, izlog će biti ukrašen s dvadeset i četiri kukičana padobrana, koje su ručno izradile djelatnice Parka kao posvetu velikom Faustu Vrančiću. Padobrani će nositi zastavu država iz kojih dolaze posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“, svaki po jednu, kao zahvalu na kraju još jedne uspješne godine.

Fotografije padobrana sa zastavom svakog će se dana, počevši od 1. prosinca, objavljivati i na društvenim mrežama NP „Krka“. Pratitelji će imati zadatak otkriti o kojoj je državi riječ i na njezinom službenom jeziku napisati „Hvala“. Na taj način Nacionalni park „Krka“ želi dodatno zahvaliti na velikoj posjećenosti, a najbrži točan odgovor očekuje i nagrada.

Slavljenje adventa počelo je još u 4. stoljeću. Prva nedjelja došašća je ona najbliža svetkovini sv. Andrije. Povijest adventskih kalendara počinje 1851. kada je ručno izrađen prvi adventski kalendar.

U Nacionalnom parku „Krka“ njeguje se baština ovoga kraja, pa tako i, danas pomalo zaboravljena, izrada predmeta vlastitim rukama. Iščekivanje Božića idealno je vrijeme da se podsjetimo na umijeće stvaranja i neke od zaboravljenih starih tehnika, poput kukičanja. Kroz brojne aktivnosti i radionice nastojimo ukazati na to da svojim ponašanjem možemo utjecati na svijet oko sebe, štititi prirodu i smanjivati konzumerizam. Zaposlenici Parka ulažu veliki osobni trud u dodatnu edukaciju i usavršavanje u vještinama kao što je, primjerice, izrada božićnih ukrasa, u čemu uživamo u prosincu.

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content