U organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a u okviru projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“,  u Posjetiteljskom centru Laškovica održana je dionička radionica na kojoj su predstavljene invazivne vrste u našoj zemlji

Na radionici je predstavljena mobilna aplikacija „Invazivne vrste u Hrvatskoj“, namijenjena široj javnosti, preko koje građani mogu dojaviti da su uočili invazivnu stranu vrstu i na taj način, kroz njihovo kartiranje i rano otkrivanje, pridonijeti učinkovitoj zaštiti prirode.

Radionica je bila namijenjena lokalnom stanovništvu, a na njoj su sudjelovali i naši kolege iz javnih ustanova „Park prirode Telašćica“ i „Nacionalni park Kornati“. Budući da i oni imaju problema sa širenjem pajasena, radno druženje proteklo je u međusobnoj razmjeni iskustava u borbi s tom invanzivnom vrstom. Zaključeno je da treba zajednički djelovati s ciljem njezina uklanjanja. Djelatnici JU „NP Krka“ potom su na Roškom slapu prikazali različite metode uklanjanja pajasena.

Očekivani glavni rezultati projekta „LIFE CONTRA Ailanthus“ jesu razvoj nacionalnog protokola, poboljšanje statusa očuvanja Natura 2000 stanišnih tipova, očuvanje kulturne baštine i sprječavanje daljnjeg širenja te invazivne strane vrste. Zbog negativnih utjecaja na bioraznolikost, gospodarstvo i zdravlje ljudi, pajasen se nalazi na popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji.

 

LIFE CONTRA Ailanthus

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  04/10/2023
Prvi ovogodišnji volonteri u Nacionalnom parku „Krka“ – čuvari staništa autohtonih vrsta

Prvi volonterski program u 2023. u NP „Krka“, Čuvar staništa autohtonih vrsta, održan je od 1. do 10. rujna. Program je okupio predane volontere i stručnjake, a za cilj je imao suzbijanje pajasena, invazivne strane vrste, i promicanje svijesti o očuvanju prirodne baštine.

  04/05/2023
Volonterski program „Čuvar staništa autohtonih vrsta“

Prvi volonterski program koji će se u 2023. održati u Nacionalnom parku „Krka“ jest Krkin čuvar staništa u sklopu projekta LIFE CONTRA Ailanthus, u kojemu je JU „NP Krka“ partner, a financiran je kroz Program LIFE

  26/04/2023
Održana još jedna radionica u projektu uspostavljanja kontrole nad stablom pajasena

Čuvari prirode iz zaštićenih hrvatskih područja u terenskom obilasku NP „Krka“ – razmjena iskustva u uklanjanju i kontroli invazivne vrste pajasena

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content