Održivost upravljanja prirodnim vrijednostima i unaprjeđenje načina posjećivanja NP „Krka“ čine prepoznatljivim zaštićenim područjem

Na Skradinskom mostu, na mjestu gdje se prvi put susreću Krka i more, dočekan je milijunti posjetitelj Nacionalnog parka „Krka“ u 2022. Sretnu obitelj iznenadili su Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, i Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, i prigodno ih darivali. Riječ je o šesteročlanoj obitelji Chehadeh iz Njemačke, koja je u Hrvatskoj i Nacionalnom parku „Krka“ prvi put.

Može se stoga reći da Nacionalni park „Krka“ ove godine ima milijun razloga za optimizam. Nakon dvije neizvjesne pandemijske godine, Park ostvaruje dobre rezultate i bilježi veliki interes posjetitelja, što govori da je svijet opet krenuo na put, ali i o rezultatima održivog upravljanja unutar Ustanove.

S ciljem provođenja aktivnih mjera očuvanja i revitalizacije, u Nacionalnom parku „Krka“ donesene su određene upravljačke novine u skladu s dugotrajnim strateškim ciljevima i uspostavljenim mjerama održivog upravljanja. Zahvaljujući aktivaciji nebrojenih kapaciteta gornjeg toka rijeke Krke i ograničavanju kupanja radi očuvanja sedre kao temeljnog fenomena, posjetitelji danas mogu sami isplanirati obilazak Parka. Sustavnom valorizacijom srednjeg i gornjeg toka Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji taj prostor predstaviti u njegovoj izvornosti i razvijati za aktivni boravak u prirodi kroz uređenje pješačkih i biciklističkih staza i znanstveno-edukativne sadržaje.

Radi kvalitetnijeg prostornog i vremenskog rasporeda posjetitelja, u sklopu projekta Nepoznata Krka uređene su poučno–pješačke staze u sjevernom dijelu Parka, a nedavno je otvoren i veliki interpretacijsko-edukacijski i volonterski centar Eko kampus „Krka“ u Puljanima. U sklopu tog projekta nabavljena su dva katamarana na električni pogon, važna za očuvanje biološke raznolikosti rijeke Krke, koja izletnike prevoze od Roškoga slapa do Visovca. Projekti kao što je Nepoznata Krka rezultat su dugogodišnjeg promišljanja zaštite ekosustava i unaprjeđenja načina posjećivanja u održiv sustav, što na koncu rezultira milijunom zadovoljnih posjetitelja.

Svi koji su posjetili Nacionalni park „Krka“ dali su svoj doprinos trajnoj zaštiti, očuvanju i unaprjeđenju Parka, i na tome im želimo zahvaliti. Posjetitelji koji dolaze u Nacionalni park „Krka“ zainteresirani su za doživljaj izvorne prirode i tisućljetne kulturnopovijesne baštine, što su atrakcije same po sebi, nadograđene edukativnom komponentom, kvalitetnom interpretacijom i ljubaznošću i susretljivošću djelatnika. Uz razgranatu pješačku i biciklističku infrastrukturu, to je ono što Nacionalni park „Krka“ nudi 2022. godine istinskim zaljubljenicima u prirodu: odmor, edukaciju i rekreaciju.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  30/03/2023
Provedite travanj na Krki – promotivne cijene ulaznica za sve posjetitelje dalmatinske oaze zelenila

U travnju po promotivnoj cijeni ulaznice od 7,5 eura posjetite cijeli gornji tok rijeke Krke: Eko kampus „Krka“ u Puljanima, manastir Krka, Burnum i Manojlovac. Ulaznica za sve ostale kopnene lokalite u NP „Krka“ snižena je dvadeset i pet pos…

  30/03/2023
Poziv na javnu raspravu od 4. travnja do 4. svibnja 2023.

Plan upravljanja područjem ekološke mreže HR3000171 Ušće Krke i zaštićenih područja Značajni krajobraz Kanal – Luka i Značajni krajobraz Krka – donji tok čije se granice dijelom preklapaju s granicama Nacionalnog parka „Krka“ upućen na javnu raspravu

  27/03/2023
Nova knjiga na dar školarcima u Županiji kroz projekt „Popunimo školske knjižnice“

Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Riječ je o knjizi grupe autora Speleološki vodič Nacionalnog parka „Krka“.

  22/03/2023
Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu i djelujmo odmah kako bismo sačuvali naše vode

Svjetski dan voda u NP „Krka“ obilježen je radionicom na Skradinskom buku s učenicima 3.a razreda Osnovne škole Jurja Šižgorića Šibenik

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content