Međunarodni dan georaznolikosti okuplja ljude diljem svijeta 6. listopada, kako bi promovirali brojne aspekte georaznolikosti

Proglasio ga je UNESCO na 41. Općoj konferenciji 2021., i ove se godine obilježava prvi put. Georaznolikost je svuda oko nas. Uključuje sve dijelove prirode koji nisu živi, od minerala i fosila, do tla i spektakularnih krajolika.

Iako se Krka i krajolik uz nju doimaju vječnima, rađanje rijeke i stvaranje krša, oblikovanje zaravni, usijecanje kanjona i izdizanje sedrenih barijera trajalo je eonima ostavivši nam tragove iz kojih danas iščitavamo geološku prošlost toga prostora. Topivost karbonatnih stijena u vodi najvažniji je uvjet za odvijanje procesa okršavanja. U suštini, to je kemijski proces koji se odvijao milijunima godina te traje i dalje. Tako iz stijena koje okružju rijeku Krku možemo iščitati njezinu geološku prošlost.

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  05/06/2023
Pobijedimo zajedno onečišćenje plastikom

Svjetski dan zaštite okoliša, najvažniji datum u podizanju svijesti o potrebi zaštite okoliša, obilježava se 5. lipnja

  24/05/2023
„Ljudi s Krke“ – serijal fotografija koji je pokrenuo NP „Krka“

Krka spaja generacije kroz vrijeme: Ispunili smo želju posjetiteljici Mirni Koloper poklonivši joj staru bakinu fotografiju koju je slučajno ugledala na izložbi fotografija „Žene s Krke“. Fotografiju joj je na Roškom slapu uručila Nella Slavica, ravnateljica JU „NP Krka“.

  22/05/2023
Obnovimo zajedno biološku raznolikost

22. svibnja obilježavamo Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

  20/05/2023
Radionica o razvoju programa praćenja stanja očuvanosti slatkovodnih riba

„Razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti vrsta i stanišnih tipova“, projekt koji provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, okupio brojne sudionike u Eko kampusu „Krka“

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content