Zaputite se u otkrivanje prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti, pješačkih staza i biciklističkih ruta Nacionalnog parka „Krka“ uz njegov novi zemljovid, koji su izradili iskusni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik

Danas je u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Drnišu javnosti predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid Nacionalnog parka „Krka“, koji će istinskim zaljubljenicima u prirodu boravak u Parku učiniti ugodnijim i sigurnijim.

Izuzetno nam je drago što smo realizirali ovaj projekt s članovima HGSS-a, s kojima njegujemo kvalitetnu i kontinuiranu suradnju već dugi niz godina i s kojima nas veže Sporazum o zajedničkom interesu s ciljem zaštite životinja i imovine“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica, te dodala: „Zahvaljujem svim partnerima na projektu, koji su prepoznali njegovu važnost i svojim ga aktivnostima podržali.“

Osim što donosi detaljan prikaz šireg područja NP „Krka“, na zemljovidu su ucrtane sve poučno-pješačke staze i vidikovci, te najduže biciklističke rute koje prolaze kroz NP „Krka“.

Staze u NP ‘Krka’ markirane su, uređene i sigurne, a najviše nas se dojmilo to što svaka ima svoju povijest. S kolegom Momirom Karabuvom proveli smo devedeset sati u obilasku terena i dodatnih četrdeset u obradi podataka. Izuzetno smo sretni i zahvalni što smo mogli uživati u otkrivanju ljepota Krke“, istaknula je Antonija Mihaljević, dugogodišnja članica HGSS-a.

 

Zemljovid NP „Krka“ nastao je u sklopu programa „Kartografija HGSS-a“, o kojem je govorila Jasmina Benčić Martinjak, voditeljica Odjela za kartografiju HGSS-a: „Izrada zemljovida dio je preventivnih aktivnosti koje pridonose povećanju sigurnosti kretanja i boljoj komunikaciji među dionicima koji sudjeluju u akcijama pretrage terena i spašavanja unesrećenih. Za bazu podataka važni su, uz tiskane zemljovide, i oni digitalni jer se mogu ažurirati u realnom vremenu.“

Hrvatska gorska služba spašavanja volonterska je udruga osnovana 1950. godine s ciljem sprječavanja nesreća i organiziranja akcija traganja i spašavanja. „Izravna smo podrška ekipama Zavoda za hitnu medicinu na područjima kojima one ne mogu pristupiti“, kazao je Luka Dubravica, pročelnik HGSS-a – Stanice Šibenik, i nastavio: „U Republici Hrvatskoj ustrojeno je dvadeset i pet stanica s ukupno tisuću članova koji volontiraju za opće dobro i djeluju u sklopu Civilne zaštite. Ponosni smo što možemo odgovoriti na sve potrebe naših i stranih državljana.“

Turističko-planinarski zemljovid Nacionalnog parka „Krka“ plod je suradnje Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik, Hrvatske turističke zajednice, turističkih zajednica Šibensko-kninske županije, grada Knina i grada Drniša i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Zemljovid se može kupiti u suvenirnicama Nacionalnog parka „Krka“.

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/02/2024
Eko kampus „Krka“ u veljači je bio središte edukacije o praksi suzbijanja invazivne vrste pajasen

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ugostila je učenike šest osnovnih škola Šibensko-kninske županije. Učenici su upoznali prirodne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“, a održana je i edukativna radionica na temu suzbijanja invazivne vrste pajasen.

  15/02/2024
Posljednja prilika da date svoj glas murvi iz Nacionalnog parka „Krka“

Ušli smo u posljednji tjedan glasanja za Europsko stablo godine 2024. Glasovanje završava 22. veljače, a do tada joj možete dati svoj glas na poveznici. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 20. ožujka na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Svima koji su do sada glasali ili će to tek učiniti, od srca zahvaljujemo.

  12/02/2024
Inicijativa za Zelenu damu: operativne snage 112 za murvu iz NP „Krka“

U povodu obilježavanja 11. veljače, Dana europskog broja 112, jedinstvenog broja za hitne službe u zemljama Europske unije, operativne snage sustava civilne zaštite i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ okupili su se i fotografirali ispred Zelene dame na Skradinskom buku, murve koja se natječe za Europsko stablo godine 2024.

  09/02/2024
Zaljubljeni u čitanje: akcija „Knjiga od srca“ ponovno u suvenirnicama JU „NP Krka“

Od 12. do 18. veljače 2024. u suvenirnice JU „NP Krka“ možete donijeti dvije knjige u ispravnom stanju, a odnijeti Legendu o Krki. Vaše ćemo knjige darovati drugima.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content