Dječji radovi s 4. Balogijade, jedne od najvećih hrvatskih nacionalnih manifestacija namijenjenih učenicima osnovnih škola koji sudjeluju u krasnoslovno-scenskom i likovnom natječaju, izloženi su u Nacionalnom parku „Krka“

Osamdeset sedam učeničkih likovnih radova predstavljeno je danas posjetiteljima Nacionalnog parka „Krka“ na Skradinskom buku u sklopu 4. Balogijade, krasnoslovno-scenskog i likovnog natječaja namijenjenog učenicima hrvatskih osnovnih škola, koji organizira Osnovna škola „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno.

Cilj Balogijade je potaknuti učeničko scensko i likovno stvaralaštvo, razvijati dječju maštu i stvaralački zanos u oblikovanju originalnih, ambicioznih i kreativnih mladih osoba. Manifestacija promovira balogovsku poetiku sazdanu od igre, maštovitosti, igre riječima, optimizma i humora.

Velika nam je čast što će se posjetitelji Nacionalnog parka ‘Krka’ i lokalna zajednica moći upoznati s manifestacijom i uživati u izložbi najuspjelijih učeničkih likovnih radova s 4. Balogijade. To je ne samo veliko priznanje našoj manifestaciji, nego i značajna promocija i u međunarodnim okvirima. Vrlo smo zahvalni Parku na susretljivosti i otvorenosti te što nam je omogućio postavljanje izložbe na tako lijepim lokacijama“, istaknuo je Tomislav Hrebak, voditelj Balogijade.

Proljetos je na natječajima u okviru 4. Balogijade sudjelovalo više od tisuću i sto učenika iz cijele Hrvatske, koji su interpretirali Balogove pjesme tako što su na temelju motiva iz njih stvarali likovne radove. Četrdeset najboljih radova osvojilo je nagrade, među kojima su bile i ulaznice za nacionalne parkove i parkove prirode jer je tema ovogodišnje slavljeničke 4. Balogijade bila zbirka pjesama Veseli zemljopis. Nacionalni park „Krka“ pružio je, uz još petnaest nacionalnih parkova i parkova prirode, podršku manifestaciji tako što je nagrađenim učenicima darovao ulaznice i poklon-pakete.

 

Vrlo rado smo se uključili u projekt Balogijade i tako omogućili organizatorima, učenicima i njihovim roditeljima da pobliže upoznaju iznimne vrijednosti rijeke Krke i bogatu baštinu našeg zavičaja. Potičemo svaki oblik kreativnog umjetničkog stvaralaštva, likovnog, literarnog, glazbenog, koji je vezan za stjecanje novih znanja, a posebno ako je riječ o prirodnim vrijednostima Lijepe Naše“, kazala je Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Ove se godine, 30. svibnja, navršilo devedeset godina od rođenja književnika Zvonimira Baloga. Balog je najnagrađivaniji hrvatski dječji pisac i vrstan likovni umjetnik. Manje je poznato da je, uz bogato književno stvaralaštvo, od 1958. do 1967. godine u svom rodnom Svetom Petru Čvrstecu i Svetom Ivanu Žabnu pokraj Križevaca učenicima predavao likovni odgoj i da je s njima osvajao nagrade na različitim natjecanjima. Stoga osnovna škola u Svetom Ivanu Žabnom, mjestu u kojem je Balog napisao legendarnu Nevidljivu Ivu, od 2019. godine organizira Balogijadu.

Zvonko Balog riječima je stvarao potpuno novu stvarnost. Igrao se riječima i u njima hvatao njihovu bit. Sve što je napravio upućeno je djeci koja žive u nama i, kada odrastemo, onoj djeci u nama koja nas održavaju živima“, naglasio je Zvonimir Ilijić, kazališni redatelj, scenarist, suradnik i prijatelj Zvonimira Baloga, suradnik Balogijade, i nastavio: „U svemu što je napisao je radost. Radost nam je ostavio u nasljeđe. Jer igra jest radost. A život je, ako mi to dopustimo, prekrasna beskrajna igra.“

Od 27. srpnja do kraja kolovoza radovi s Balogijade u Nacionalnom parku „Krka“ moći će se razgledati u vodenici na Roškom slapu, a bit će trajno dostupni i preko virtualne izložbe na službenim mrežnim stranicama Balogijade.

 

„Nikad kraja putu

Kad bi pjesnici brodove vodili.

Oni bi uvijek za svojom

Zvijezdom brodili.“

Zvonimir Balog

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/09/2022
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka. Akcija čišćenja održana je u petak, 16. rujna 2022. na području naselja Bogatići Miljevački u neposrednoj blizini granice Parka iznad Roškog slapa

  14/09/2022
Europski tjedan mobilnosti

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove će se godine različitim aktivnostima pridružiti obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, manifestacije koja se održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova.

  12/09/2022
NP „Krka“ pridružuje se Mjesecu hrvatskog turizma

U posljednjem tjednu u listopadu oduševite se jesenskim bojama NP „Krka“ po promotivnim cijenama

  12/09/2022
Predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid NP „Krka“

Zaputite se u otkrivanje prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti, pješačkih staza i biciklističkih ruta Nacionalnog parka „Krka“ uz njegov novi zemljovid, koji su izradili iskusni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content