U povodu 60. obljetnice novinarske i fotoreporterske karijere Joška Čelara i njegova 90. rođendana, Udruga „Volim Šibenik” u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka” organizirala je izložbu povijesnih fotografija doajena šibenskog novinarstva.

Od 2016. godine Udruga „Volim Šibenik” digitalizirala je više od šest tisuća fotografija Joška Čelara snimljenih u razdoblju od 1961. do 1991. godine. Na taj je način sačuvan najveći i najvrjedniji fundus povijesnih novinskih fotografija s motivom Šibenika i njegove okolice. „Najveći i najvažniji dio fotografskog opusa Joška Čelara nastao je šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća kao cjelovito i autentično svjedočenje o Šibeniku i Šibenčanima toga doba te posebno nastanka i razvoja modernog Šibenika, što ga čini osobito vrijednim. Joškove fotografije postale su simbol Šibenika i neizbrisivi pečat šibenskog zavičajnog identiteta te će kao osobito vrijedna i značajna baština biti pohranjene i trajno čuvane u Državnom arhivu u Šibeniku“, izjavio je na otvorenju izložbe njezin autor, novinar Stanko Ferić, voditelj aktivnosti Udruge „Volim Šibenik.

Restauriranje i digitaliziranje fotografija Joška Čelara provedeno je u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku, u kojem su pohranjene. „Do kraja srpnja u Državnom arhivu bit će dostupna digitalna arhiva od šest tisuća fotografija Joška Čelara kao poseban fond. Vrlo smo zadovoljni što je ovako bogata fotografska građa sistematizirana i trajno pohranjena kao baština te se nadamo da će se za ovim primjerom povesti i drugi šibenski fotografi, novinari, znanstvenici, umjetnici“, kazala je Draženka Požar-Perković, voditeljica Odjela za zaštitu arhivskog i dokumentarnog gradiva izvan arhiva Državnog arhiva Šibenik.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ sredinom lipnja predstavila je monografiju Zahuktali zov Krke, tiskanu u povodu 90. rođendana Josipa Joška Čelara. Riječ je o 60. naslovu u bogatoj izdavačkoj nakladi JU „NP Krka“, što je simbolički povezano sa šezdeset godina bogate profesionalne karijere gospodina Čelara. Knjiga, koja sadrži izbor Čelarovih članaka i fotografija vezanih za Krku, ima veliku dokumentarnu vrijednost jer svjedoči o zbivanjima i životu ljudi na prostoru rijeke u proteklih šezdeset godina. „Kad smo u Javnoj ustanovi ‘Nacionalni park Krka’ shvatili da je Joško Čelar napisao cijelu malu povijest rijeke Krke u drugoj polovici 20. stoljeća, rodila se ideja o ovoj knjizi. Osim što je za nas, za Park, vrijedan dokumentarij, ona je, prije svega, zahvala gospodinu Čelaru na ljubavi i predanosti s kojima je godinama pratio Krku“, istaknula je Nella Slavica, ravnateljica JU „NP Krka“.

Kad je 1962. godine došao u Šibenski list, Joško Čelar postao je ne samo prvi šibenski fotoreporter, nego i jedan od začetnika suvremene fotoreporterske profesije u Dalmaciji i Hrvatskoj. U šibensko novinarstvo uveo je aktivnu, dinamičnu, angažiranu i estetski čvrsto definiranu fotografiju, postavši fotokroničar Šibenika, njegova dnevnog kulturnog, gospodarskog i društvenog života, ilustrirajući svoje tekstove vlastitim fotografijama. Otkako je dobio fotoaparat i prihvatio se novinarskog pera, Joško Čelar do danas nije prestao raditi i stvarati. Naprotiv, piše i snima s jednakim žarom, a svoj Šibenik voli, ne prešućujući njegove mane, promašaje i probleme, više nego ikada.

Hvala vam svima. Kao što znate, moja životna navika je bila stajati iza pera i iza objektiva i tako svjedočiti promjenama koje su se događale u društvu. Vrlo sam iznenađen i usrećen ovom predivnom gestom. S izložbom fotografija i predivnom monografijom Zahuktali zov Krke zadužili ste me moralnom obvezom da i dalje ustrajem u onome što znam činiti najbolje: pisati i fotografirati“, zaključio je Joško Čelar.

Izložba je otvorena u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik 12. srpnja, a fotografije će se moći razgledati do 5. kolovoza 2022.

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content