U povodu 60. obljetnice novinarske i fotoreporterske karijere Joška Čelara i njegova 90. rođendana, Udruga „Volim Šibenik” u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka” organizirala je izložbu povijesnih fotografija doajena šibenskog novinarstva.

Od 2016. godine Udruga „Volim Šibenik” digitalizirala je više od šest tisuća fotografija Joška Čelara snimljenih u razdoblju od 1961. do 1991. godine. Na taj je način sačuvan najveći i najvrjedniji fundus povijesnih novinskih fotografija s motivom Šibenika i njegove okolice. „Najveći i najvažniji dio fotografskog opusa Joška Čelara nastao je šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća kao cjelovito i autentično svjedočenje o Šibeniku i Šibenčanima toga doba te posebno nastanka i razvoja modernog Šibenika, što ga čini osobito vrijednim. Joškove fotografije postale su simbol Šibenika i neizbrisivi pečat šibenskog zavičajnog identiteta te će kao osobito vrijedna i značajna baština biti pohranjene i trajno čuvane u Državnom arhivu u Šibeniku“, izjavio je na otvorenju izložbe njezin autor, novinar Stanko Ferić, voditelj aktivnosti Udruge „Volim Šibenik.

Restauriranje i digitaliziranje fotografija Joška Čelara provedeno je u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku, u kojem su pohranjene. „Do kraja srpnja u Državnom arhivu bit će dostupna digitalna arhiva od šest tisuća fotografija Joška Čelara kao poseban fond. Vrlo smo zadovoljni što je ovako bogata fotografska građa sistematizirana i trajno pohranjena kao baština te se nadamo da će se za ovim primjerom povesti i drugi šibenski fotografi, novinari, znanstvenici, umjetnici“, kazala je Draženka Požar-Perković, voditeljica Odjela za zaštitu arhivskog i dokumentarnog gradiva izvan arhiva Državnog arhiva Šibenik.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ sredinom lipnja predstavila je monografiju Zahuktali zov Krke, tiskanu u povodu 90. rođendana Josipa Joška Čelara. Riječ je o 60. naslovu u bogatoj izdavačkoj nakladi JU „NP Krka“, što je simbolički povezano sa šezdeset godina bogate profesionalne karijere gospodina Čelara. Knjiga, koja sadrži izbor Čelarovih članaka i fotografija vezanih za Krku, ima veliku dokumentarnu vrijednost jer svjedoči o zbivanjima i životu ljudi na prostoru rijeke u proteklih šezdeset godina. „Kad smo u Javnoj ustanovi ‘Nacionalni park Krka’ shvatili da je Joško Čelar napisao cijelu malu povijest rijeke Krke u drugoj polovici 20. stoljeća, rodila se ideja o ovoj knjizi. Osim što je za nas, za Park, vrijedan dokumentarij, ona je, prije svega, zahvala gospodinu Čelaru na ljubavi i predanosti s kojima je godinama pratio Krku“, istaknula je Nella Slavica, ravnateljica JU „NP Krka“.

Kad je 1962. godine došao u Šibenski list, Joško Čelar postao je ne samo prvi šibenski fotoreporter, nego i jedan od začetnika suvremene fotoreporterske profesije u Dalmaciji i Hrvatskoj. U šibensko novinarstvo uveo je aktivnu, dinamičnu, angažiranu i estetski čvrsto definiranu fotografiju, postavši fotokroničar Šibenika, njegova dnevnog kulturnog, gospodarskog i društvenog života, ilustrirajući svoje tekstove vlastitim fotografijama. Otkako je dobio fotoaparat i prihvatio se novinarskog pera, Joško Čelar do danas nije prestao raditi i stvarati. Naprotiv, piše i snima s jednakim žarom, a svoj Šibenik voli, ne prešućujući njegove mane, promašaje i probleme, više nego ikada.

Hvala vam svima. Kao što znate, moja životna navika je bila stajati iza pera i iza objektiva i tako svjedočiti promjenama koje su se događale u društvu. Vrlo sam iznenađen i usrećen ovom predivnom gestom. S izložbom fotografija i predivnom monografijom Zahuktali zov Krke zadužili ste me moralnom obvezom da i dalje ustrajem u onome što znam činiti najbolje: pisati i fotografirati“, zaključio je Joško Čelar.

Izložba je otvorena u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik 12. srpnja, a fotografije će se moći razgledati do 5. kolovoza 2022.

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/03/2024
Obilježavanje Dana šuma i Dana voda u NP „Krka“

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana šuma i Svjetskog dana voda, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizirala je edukativne aktivnosti s učenicima osnovnih škola kako bi potaknula svijest o važnosti očuvanja šuma i voda

  21/03/2024
Srce vrta, iznimna poljska bukva, Europsko je stablo godine 2024.

Nacionalni park „Krka“ ponosan je na sudjelovanje Zelene dame u natjecanju za Europsko stablo godine

  15/03/2024
Popunimo školske knjižnice – NP „Krka“ daruje novu knjigu županijskim školama

Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Riječ je o fotomonografiji Ime mi je Krka.

  01/03/2024
Vodiči NP „Krka“ daruju obilazak gornjeg toka rijeke Krke

Prijavite se na besplatan obilazak gornjeg toka rijeke Krke uz pratnju vodiča NP „Krka“

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content