Ugovor o suradnji s predstavnicima DVD-ova i JVP-a potpisan je danas u Šibeniku u cilju zaštite prirodnih vrijednosti najviše kategorije.

Zaštita od požara jedna je od temeljnih odrednica Pravilnika o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“ koja je sadržana i u svim drugim strateškim dokumentima koji određuju djelovanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Stoga se svake godine poduzimaju mjere i pripremne aktivnosti za prevenciju i aktivnu zaštitu od požara.

Predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Skradin, Dubravice, Sv. Juraj, Ervenik, Promina i Drniš te javnih vatrogasnih postrojbi Knin i Šibenik potpisali su s ravnateljicom JU „Nacionalni park Krka“ ugovor o suradnji za protupožarnu sezonu 2022. Pri svakom navedenom DVD-u i JVP-u organizirat će se vatrogasno odjeljenje u svrhu obavljanja vatrogasne djelatnosti i gašenja požara na području NP „Krka“, uspostaviti pojačano dežurstvo u danima vrlo velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru i nepovoljnih vremenskih uvjeta i osigurati motrilačko-dojavna služba na ključnim točkama.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ posebno se brine o protupožarnoj zaštiti. Svake godine donose se Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, Plan motriteljsko-dojavne službe i Plan motrenja, čuvanja i ophodnje, koji detaljno propisuju mjere zaštite od požara na terenu, s naglaskom na razdoblje od 1. lipnja do 1. listopada. U sklopu aktivnosti zacrtanih tim planovima čiste se i uređuju protupožarni putovi, uklanja se nisko raslinje i kosi trava, održavaju se pješačke staze i atestiraju protupožarni aparati. U sezoni požara na terenu djeluje posebno ustrojena motrilačko-dojavna služba.

Pomoć vatrogasnih službi i dobrovoljnih vatrogasnih društava u mjestima u okolici Parka od iznimne nam je važnosti. Ove godine po prvi put su nam se pridružili predstavnici JVP-a Knin i JVP-a Šibenik kojima želimo dobrodošlicu, a potpisivanje ugovora podržao je i zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Svim vatrogascima zahvaljujemo na nesebičnom doprinosu i želimo mirnu protupožarnu sezonu!“

 

 

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/03/2024
Obilježavanje Dana šuma i Dana voda u NP „Krka“

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana šuma i Svjetskog dana voda, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizirala je edukativne aktivnosti s učenicima osnovnih škola kako bi potaknula svijest o važnosti očuvanja šuma i voda

  21/03/2024
Srce vrta, iznimna poljska bukva, Europsko je stablo godine 2024.

Nacionalni park „Krka“ ponosan je na sudjelovanje Zelene dame u natjecanju za Europsko stablo godine

  15/03/2024
Popunimo školske knjižnice – NP „Krka“ daruje novu knjigu županijskim školama

Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Riječ je o fotomonografiji Ime mi je Krka.

  01/03/2024
Vodiči NP „Krka“ daruju obilazak gornjeg toka rijeke Krke

Prijavite se na besplatan obilazak gornjeg toka rijeke Krke uz pratnju vodiča NP „Krka“

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content