Poštanska marka s motivima Visovca i švicarskog jezera Caume zajedničko je izdanje Hrvatske pošte i Švicarske pošte u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ rado se pridružila, na poziv Hrvatske pošte, obilježavanju 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Švicarske. Tim će povodom 5. svibnja biti puštene u optjecaj prigodne poštanske marke nastale u suradnji sa Švicarskom poštom. Za motive na markama izabrani su jezero Visovac u Nacionalnom parku „Krka“ i alpsko ledenjačko jezero Cauma.

Otok Visovac spada među najveće prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske. Smjestio se usred pitoma proširenja rijeke Krke između Skradinskog buka i Roškog slapa. Franjevački samostan i crkva na otoku čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu u prekrasnom krajobrazu Visovačkog jezera.

Idilično švicarsko jezero Cauma smješteno je nedaleko od gradića Flimsa, u regiji Graubünden. To alpsko ledenjačko jezero napaja se iz podzemnih izvora, a nalazi se na 997 metara nadmorske visine. S pitoresknim otočićem u sredini, poznato je kao „Lag la Cauma“, što na retoromanskom jeziku znači „jezero popodnevnog odmora“. Posjetiteljima nudi mir, opuštanje, šetnju ili aktivan odmor.

Osim što ih povezuje dugogodišnje trgovinsko partnerstvo, Hrvatska je za stanovnike Švicarske i popularna turistička destinacija. Ljepota obaju jezera, Visovačkog i Caume, kroz prekrasne pitoreskne kadrove prenesena je i na poštanske marke kao rezultat plodne suradnje dviju zemalja.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content