Knjižnice osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije postaju bogatije za knjigu Tajne podzemlja, objavljenu u nakladi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače. To je volonterski projekt kojemu je cilj potaknuti djecu da s ljubavlju čitaju ili da daruju knjigu. Kako bi obilježila taj dan, a u sklopu projekta „Popunimo školske knjižnice“, koji provodi već dugi niz godina, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ osnovnim i srednjim školama Šibensko-kninske županije daruje monografiju Tajne podzemlja, tiskanu 2012. godine.

Projekt „Popunimo školske knjižnice“ Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenula je 2007. godine s ciljem da osnovnim i srednjim školama u Šibensko-kninskoj županiji daruje svoja izdanja kako bi i na taj način kod učenika poticala i njegovala ljubav prema Parku i općenito prema prirodi. Upravo je edukacija jedna od najvažnijih uloga zaštićenog područja, a znanje je jedina stvar koja se množi kada se dijeli. Zato su oni koji poznaju Krku njezini najbolji glasnogovornici, a oni koji znaju kako možemo čuvati okoliš naš zalog za budućnost.

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od kojih se šezdeset sedam nalazi na području Nacionalnog parka „Krka”. U speleološkim objektima unutar NP „Krka“ evidentirano je oko 170 špiljskih svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP „Krka“. Monografija Tajne podzemlja nastala je kao rezultat sustavnih biospeleoloških istraživanja u NP „Krka“, koja su otkrila bogatu kopnenu i vodenu podzemnu faunu. Vjerujemo da će knjiga školarcima približiti ljepote podzemnoga svijeta NP „Krka“ i ukazati na potrebu njegova očuvanja.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content