Knjižnice osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije postaju bogatije za knjigu Tajne podzemlja, objavljenu u nakladi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače. To je volonterski projekt kojemu je cilj potaknuti djecu da s ljubavlju čitaju ili da daruju knjigu. Kako bi obilježila taj dan, a u sklopu projekta „Popunimo školske knjižnice“, koji provodi već dugi niz godina, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ osnovnim i srednjim školama Šibensko-kninske županije daruje monografiju Tajne podzemlja, tiskanu 2012. godine.

Projekt „Popunimo školske knjižnice“ Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenula je 2007. godine s ciljem da osnovnim i srednjim školama u Šibensko-kninskoj županiji daruje svoja izdanja kako bi i na taj način kod učenika poticala i njegovala ljubav prema Parku i općenito prema prirodi. Upravo je edukacija jedna od najvažnijih uloga zaštićenog područja, a znanje je jedina stvar koja se množi kada se dijeli. Zato su oni koji poznaju Krku njezini najbolji glasnogovornici, a oni koji znaju kako možemo čuvati okoliš naš zalog za budućnost.

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od kojih se šezdeset sedam nalazi na području Nacionalnog parka „Krka”. U speleološkim objektima unutar NP „Krka“ evidentirano je oko 170 špiljskih svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP „Krka“. Monografija Tajne podzemlja nastala je kao rezultat sustavnih biospeleoloških istraživanja u NP „Krka“, koja su otkrila bogatu kopnenu i vodenu podzemnu faunu. Vjerujemo da će knjiga školarcima približiti ljepote podzemnoga svijeta NP „Krka“ i ukazati na potrebu njegova očuvanja.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/09/2022
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka. Akcija čišćenja održana je u petak, 16. rujna 2022. na području naselja Bogatići Miljevački u neposrednoj blizini granice Parka iznad Roškog slapa

  14/09/2022
Europski tjedan mobilnosti

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove će se godine različitim aktivnostima pridružiti obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, manifestacije koja se održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova.

  12/09/2022
NP „Krka“ pridružuje se Mjesecu hrvatskog turizma

U posljednjem tjednu u listopadu oduševite se jesenskim bojama NP „Krka“ po promotivnim cijenama

  12/09/2022
Predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid NP „Krka“

Zaputite se u otkrivanje prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti, pješačkih staza i biciklističkih ruta Nacionalnog parka „Krka“ uz njegov novi zemljovid, koji su izradili iskusni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content