Pridružite nam se na radionicama, naučite nove vještine i svojim rukotvorinama pomozite udruzi Šibenske šape.

 U etno-selima na Skradinskom buku i Roškom slapu u listopadu i studenome Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira niz kreativnih ekoloških radionica s ciljem osvještavanja javnosti o mogućnostima kvalitetnog recikliranja. Zaposlenice NP „Krka“ prikazat će vještine izrade pompona, podmetača, ovčica i papirnatih vrećica od starih, upotrijebljenih materijala. Svi ti predmeti bit će darovani udruzi Šibenske šape, koja skrbi o napuštenim i izgubljenim četveronožnim prijateljima na širem području grada. Udruga redovito organizira informativne štandove, na kojima prikuplja donacije, a zauzvrat daruje simbolične poklone, među kojima će se ubrzo naći i rukotvorine s Krke.

Raspored održavanja radionica u NP „Krka“ redovito se ažurira i objavljuje na Facebook i Instagram stranicama NP „Krka“. U listopadu se održavaju prema sljedećem rasporedu:

  • i 29. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada pompona
  • i 28. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada ovčica od starog kartona i vune
  • 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada podmetača od starih majica
  • i 27. 10. (12 – 15 sati), Roški slap, izrada vrećica od starog papira
  • i 25. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada vrećica od starog papira

Oživljavanjem davno zaboravljenih starih zanata, obnovom etnografskih spomenika i edukativnim radionicama, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji od zaborava sačuvati, za buduće generacije, značajke našega identiteta, ugroženog suvremenim načinom života, a jedan od načina je i udahnjivanje novoga života starim predmetima. Tehnike i načini ukrašavanja predmeta kroz kreativno ponovno korištenje u svijetu su poznati kao upcycling. Riječ je o radikalnijoj i još zelenijoj verziji recikliranja, onoj koja ne zahtijeva destrukciju i bespotrebno rasipanje energije i resursa, već starom, „nepotrebnom“ predmetu pronalazi novu svrhu, uz minimalne preinake, u kućnoj radinosti.

JU „NP Krka“ nastavlja suradnju i s Udrugom „Ozana“, s kojom je na proljeće ostvarena hvalevrijedna akcija kukičanja rukavića za oboljele od Alzheimerove bolesti, uz podizanje razine socijalne osjetljivosti na tu bolest. Zaposlenice Parka u etno selu i ove jeseni kukičaju i pletu kvadratiće veličine 20 x 20 cm, koje u toj udruzi spajaju u dekice za beskućnike u sklopu akcije „Upletimo se“. Pozivamo zainteresirane da se pridruže akciji i ispletene kvadratiće dostave u Upravu ili u ispostave JU „NP Krka“ kako bi ih u prosincu poslali Udruzi „Ozana“.

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content