Pridružite nam se na radionicama, naučite nove vještine i svojim rukotvorinama pomozite udruzi Šibenske šape.

 U etno-selima na Skradinskom buku i Roškom slapu u listopadu i studenome Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira niz kreativnih ekoloških radionica s ciljem osvještavanja javnosti o mogućnostima kvalitetnog recikliranja. Zaposlenice NP „Krka“ prikazat će vještine izrade pompona, podmetača, ovčica i papirnatih vrećica od starih, upotrijebljenih materijala. Svi ti predmeti bit će darovani udruzi Šibenske šape, koja skrbi o napuštenim i izgubljenim četveronožnim prijateljima na širem području grada. Udruga redovito organizira informativne štandove, na kojima prikuplja donacije, a zauzvrat daruje simbolične poklone, među kojima će se ubrzo naći i rukotvorine s Krke.

Raspored održavanja radionica u NP „Krka“ redovito se ažurira i objavljuje na Facebook i Instagram stranicama NP „Krka“. U listopadu se održavaju prema sljedećem rasporedu:

  • i 29. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada pompona
  • i 28. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada ovčica od starog kartona i vune
  • 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada podmetača od starih majica
  • i 27. 10. (12 – 15 sati), Roški slap, izrada vrećica od starog papira
  • i 25. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada vrećica od starog papira

Oživljavanjem davno zaboravljenih starih zanata, obnovom etnografskih spomenika i edukativnim radionicama, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji od zaborava sačuvati, za buduće generacije, značajke našega identiteta, ugroženog suvremenim načinom života, a jedan od načina je i udahnjivanje novoga života starim predmetima. Tehnike i načini ukrašavanja predmeta kroz kreativno ponovno korištenje u svijetu su poznati kao upcycling. Riječ je o radikalnijoj i još zelenijoj verziji recikliranja, onoj koja ne zahtijeva destrukciju i bespotrebno rasipanje energije i resursa, već starom, „nepotrebnom“ predmetu pronalazi novu svrhu, uz minimalne preinake, u kućnoj radinosti.

JU „NP Krka“ nastavlja suradnju i s Udrugom „Ozana“, s kojom je na proljeće ostvarena hvalevrijedna akcija kukičanja rukavića za oboljele od Alzheimerove bolesti, uz podizanje razine socijalne osjetljivosti na tu bolest. Zaposlenice Parka u etno selu i ove jeseni kukičaju i pletu kvadratiće veličine 20 x 20 cm, koje u toj udruzi spajaju u dekice za beskućnike u sklopu akcije „Upletimo se“. Pozivamo zainteresirane da se pridruže akciji i ispletene kvadratiće dostave u Upravu ili u ispostave JU „NP Krka“ kako bi ih u prosincu poslali Udruzi „Ozana“.

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/09/2022
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka. Akcija čišćenja održana je u petak, 16. rujna 2022. na području naselja Bogatići Miljevački u neposrednoj blizini granice Parka iznad Roškog slapa

  14/09/2022
Europski tjedan mobilnosti

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove će se godine različitim aktivnostima pridružiti obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, manifestacije koja se održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova.

  12/09/2022
NP „Krka“ pridružuje se Mjesecu hrvatskog turizma

U posljednjem tjednu u listopadu oduševite se jesenskim bojama NP „Krka“ po promotivnim cijenama

  12/09/2022
Predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid NP „Krka“

Zaputite se u otkrivanje prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti, pješačkih staza i biciklističkih ruta Nacionalnog parka „Krka“ uz njegov novi zemljovid, koji su izradili iskusni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content