U franjevačkoj samostanskoj riznici na otoku Visovcu pohranjena je sablja narodnog junaka Vuka Mandušića kao vrijedan predmet hrvatske povijesne baštine.

Na prostoru oko nekadašnje kuće rupskoga junaka Vuka Mandušića okupili su se povjesničari, članovi udruge Rupska zvona te mještani naselja Rupe kod Skradina u povodu 373. obljetnice njegove smrti.

Manifestaciji su nazočili predsjednik udruge Rupska zvona Florijan Paić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Skradinu dr. sc. Marinko Šišak, narodni guslar iz Dubravica Dane Jurić, pučki pjesnik iz Mirlović Zagore Ive Burić, domeštar visovačkih novaka fra Stojan Damjanović i glasnogovornica JU „NP Krka“ Katia Župan.

Sudionici su se dotaknuli povijesnog konteksta hrvatskog prostora pod brojnim osvajačima, od 17. stoljeća do danas.

Fra Stojan Damjanović opjevao je Vuka Mandušića u „narodnom“ desetercu u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Visovac – Gospina oaza mira, a Joško Čelar događaj je zabilježio riječju i neizostavnim fotoaparatom.

Vuk Mandušić jedan je od vođa hrvatskog stanovništva iz Dalmatinske zagore koje je 1648. s osmanskog područja prebjeglo na područje pod vlašću Mlečana (Šibenik) i stavilo se u njihovu službu. Istaknuo se kao jedan od zapovjednika hrvatskog pučanstva u bitkama protiv Osmanlija oko Drniša, Knina, Vrlike i Klisa u prvoj fazi Kandijskog rata (1645. – 1669). U bitki kraj kule Zečevo teško je ranjen, Osmanlije su ga zarobili i pogubili 31. srpnja 1648. godine.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  19/09/2022
Nacionalni park „Krka“ i ove je godine dio svjetskog eko-projekta Zelena čistka

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka. Akcija čišćenja održana je u petak, 16. rujna 2022. na području naselja Bogatići Miljevački u neposrednoj blizini granice Parka iznad Roškog slapa

  14/09/2022
Europski tjedan mobilnosti

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove će se godine različitim aktivnostima pridružiti obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, manifestacije koja se održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova.

  12/09/2022
NP „Krka“ pridružuje se Mjesecu hrvatskog turizma

U posljednjem tjednu u listopadu oduševite se jesenskim bojama NP „Krka“ po promotivnim cijenama

  12/09/2022
Predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid NP „Krka“

Zaputite se u otkrivanje prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti, pješačkih staza i biciklističkih ruta Nacionalnog parka „Krka“ uz njegov novi zemljovid, koji su izradili iskusni članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content