U franjevačkoj samostanskoj riznici na otoku Visovcu pohranjena je sablja narodnog junaka Vuka Mandušića kao vrijedan predmet hrvatske povijesne baštine.

Na prostoru oko nekadašnje kuće rupskoga junaka Vuka Mandušića okupili su se povjesničari, članovi udruge Rupska zvona te mještani naselja Rupe kod Skradina u povodu 373. obljetnice njegove smrti.

Manifestaciji su nazočili predsjednik udruge Rupska zvona Florijan Paić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Skradinu dr. sc. Marinko Šišak, narodni guslar iz Dubravica Dane Jurić, pučki pjesnik iz Mirlović Zagore Ive Burić, domeštar visovačkih novaka fra Stojan Damjanović i glasnogovornica JU „NP Krka“ Katia Župan.

Sudionici su se dotaknuli povijesnog konteksta hrvatskog prostora pod brojnim osvajačima, od 17. stoljeća do danas.

Fra Stojan Damjanović opjevao je Vuka Mandušića u „narodnom“ desetercu u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Visovac – Gospina oaza mira, a Joško Čelar događaj je zabilježio riječju i neizostavnim fotoaparatom.

Vuk Mandušić jedan je od vođa hrvatskog stanovništva iz Dalmatinske zagore koje je 1648. s osmanskog područja prebjeglo na područje pod vlašću Mlečana (Šibenik) i stavilo se u njihovu službu. Istaknuo se kao jedan od zapovjednika hrvatskog pučanstva u bitkama protiv Osmanlija oko Drniša, Knina, Vrlike i Klisa u prvoj fazi Kandijskog rata (1645. – 1669). U bitki kraj kule Zečevo teško je ranjen, Osmanlije su ga zarobili i pogubili 31. srpnja 1648. godine.

 

Novosti

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  31/01/2023
U zajedničkoj akciji „Čisto podzemlje“ očišćeno je sedam speleoloških objekata na području NP „Krka“

Speleolozi i planinari iz Svetog Mihovila, Hrvatska gorska služba spašavanja i djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u pet dana iz špilja i jama izvukli dvadeset dva kubična metra smeća

  25/01/2023
Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u NP „Krka“ 2023. godine

Rezultate monitoringa Park će koristiti za provođenje mjera zaštite s ciljem očuvanja ptica vodarica i njihova staništa

  23/01/2023
Proslavimo rođendan Nacionalnog parka „Krka“ u Eko kampusu u Puljanima

Povodom svoga 38. rođendana, koji obilježava 24. siječnja, Nacionalni park „Krka“ posjetiteljima daruje besplatan ulazak u Eko kampus „Krka“ u Puljanima od 23. do 29. siječnja 2023.

  17/01/2023
Potraga za zmajem – edukativno-dokumentarni film o čovječjoj ribici

Nastavak projekta ZOOKrka, kojim pobliže upoznajemo razne životinjske vrste Nacionalnog parka „Krka“ u njihovom izvornom okolišu

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content