U okviru projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke (KK 06.1.2.01.0003), sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ pristupili su tečaju za spašavanje iz divljih voda od 25.– 29. svibnja 2020.

Tečaj se održao na rijeci Krki, na lokaciji Roški slap, prema metodi Rescue 3 SRT, po standardima agencije International Rescue 3. Deset polaznika Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ uspješno je završilo tečaj za tehničara-spašavatelja na brzim vodama.

Tečaj su, u kontroliranim uvjetima, organizirali i proveli instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja: Ivan Šafradin, Toni Poljak i Rene Tonkli, koji su prezentirali višegodišnje iskustvo u akcijama spašavanja na brzim vodama te pokazali visoku razinu znanja i sposobnosti.

Za vrijeme trajanja tečaja polaznici su, osim teorijskog dijela, imali priliku vježbati tehnike plivanja i prepoznavanja opasnosti na vodi kao što su sifoni, razne prirodne prepreke i cjedila.

 

Održana su teoretska predavanja o osnovnim principima spašavanja po temama: osobna oprema, grupna oprema, standardi, filozofija spašavanja, zone spašavanja, komunikacija, pravila spašavanja, hidrologija, užad i sistemi s užadima.

U praktičnom dijelu, u samoj vodi, vježbe su se sastojale od: “V”, “Y” i vektorskog povlačenja, plivanja preko prepreka na vodi, sistema za izvlačenje zaglavljenog plovila, sistema za izvlačenje zaglavljenih osoba, dijagonalnih prečnica i dr.

Za završnu vježbu i primjenu stečenog znanja, polaznici su uz instruktore izveli vježbu izvlačenja stabla, zaglavljenog na drvenom mostu na Roškom slapu.

Po završetku je proveden i intenzivni dvodnevni tečaj sa sveobuhvatnim pristupom znanju i vještinama zbrinjavanja ozlijeđenih osoba, namijenjen pružateljima prve pomoći.

Program osnovnog tečaja ITLS – International Trauma Life Support (ITLS je neprofitna globalna organizacija posvećena prevenciji smrti i nastanka invalidnosti uslijed traume. Svoje ciljeve ostvaruju  edukacijom osoba uključenih u hitno zbrinjavanje ozljeđenika.)

Nepoznata Krka

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  27/12/2022
Otkrivamo nepoznatu Krku – medijska kampanja projekta

Projekt Nepoznata Krka – skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke povezuje dvije obale rijeke, općine Prominu i Bukovicu, Eko kampus „Krka“ u Puljanima i Centar za interpretaciju prirode Krka – vrelo života u Kistanjama

  30/09/2022
Jačanje suradnje JU „Nacionalni park Krka“ i HGSS – Stanice Šibenik

Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Šibenik i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ potpisale Ugovor o zajedničkom korištenju medicinske opreme i opreme za potragu i spašavanje, kojim je dogovorena i redovita obnova licenci i spremnosti na reakciju u slučaju nesreće osposobljenih zaposlenika NP „Krka“

  27/07/2022
Održan je 5. sastanak Savjetodavnog odbora Projekta „Nepoznata Krka"

Predstavljanje Kataloga turističkih proizvoda i Priručnika za upravljanje volonterima i volonterskim programima

  19/05/2021
Edukacija u upravljanju zaštićenim područjima prirode u USA

Šest djelatnika Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ uspješno je završilo program edukacije o upravljanju zaštićenim područjima i razvoju održivog turizma certificiranog programa u Centru za upravljanje zaštićenim područjima.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content