14. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku održan je u subotu, 7. prosinca 2019. u 10 sati u konferencijskoj dvorani Posjetiteljskog centra u Laškovici.

Stipe Ivić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita održao je predavanje “Uzgoj vinove loze: od tradicije do tehnologije” o uzgoju vinove loze i preradi, skladištenju vina i prihrani. S istog instituta Jakša Rošin održao je predavanje “Uzgoj maslina, izazovi u 21. stoljeću” o uzgoju maslina, berbi, preradi, skladištenju i prihrani maslina. Predavači su se osvrnuli i na pravilnu rezidbu masline i loze, vrijeme i načine gnojidbe, potrebne tehničke mjere s naglaskom na ekološku poljoprivredu i posebne uvjete koje je potrebno zadovoljiti u blizini i unutar zaštićenog područja.

Masline i vinova loza najrazvijenije su kulture na širem području Krke te stoga izazivaju i najveće zanimanje kod lokalnog stanovništva. Predavanja o lozi i maslini kao i radionice rezidbe bilježe najbolji odaziv pa je tako i prilikom ovog Susreta prikupljeno devet uzoraka maslinovog ulja i dvadeset i osam uzoraka domaćeg vina koja su poslana na testiranje. Vjerujemo kako će rezultati pokazati izvrsnu kakvoću proizvoda te kroz detaljan ispis parametara ukazati na mogućnosti za dodatno usavršavanje kvalitete.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira susrete tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku u cilju edukacije i podrške kroz interaktivne radionice i predavanja. Priprema programa razvojnih projekata u lokalnim zajednicama uz NP „Krka“ dio je dugoročne strategije kojom bi se kroz razvoj projekata u narednim godinama postiglo osnaživanje lokalnog gospodarstva i ruralnog razvoja u sklopu Natura 2000 područja te stvorili preduvjeti za dugoročni razvoj, zaštitu i edukaciju.

 

Lokalno stanovništvo

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  08/01/2020
13. susret s lokalnim stanovništvom

13. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku održan je u subotu, 30. studenoga 2019. u konferencijskoj dvorani Posjetiteljskog centra u Laškovici.

  08/01/2020
12. susret s lokalnim stanovništvom

12. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku održan je u subotu, 26. listopada 2019. u konferencijskoj dvorani Posjetiteljskog centra u Laškovici.

  08/01/2020
11. susret s lokalnim stanovništvom

U subotu, 30. ožujka 2019. godine u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima održan je 11. susret s lokalnim stanovništvom.

  08/01/2020
10. susret s lokalnim stanovništvom

10. susret s lokalnim stanovništvom održan je u subotu, 23. veljače 2019. od 10 do 12 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content