U subotu, 30. ožujka 2019. godine u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima održan je 11. susret s lokalnim stanovništvom.

Na radionici s lokalnim stanovništvom održana su dva predavanja, u jutarnjem terminu o izazovima suvremenog pčelarstava a u poslijepodnevnom o tehnologiji izrade rakija.

Predavanje o uzgoju i zaštiti pčela, proizvodnji i skladištenju meda održao je Zlatko Tomljanović, dr. vet. med, viši stručni savjetnik za pčelarstvo iz Ministarstva poljoprivrede, savjetodavne podružnice Zagreb. Zlatko Tomljanović osvrnuo se i na izazove hrvatskog pčelarstva, proizvodnju i certificiranje meda i pčelinjih proizvoda te na mogućnosti potpora za pčelare, prodaje i izlaganja na sajmovima, udruživanja pčelara i stjecanja dodatnog obrazovanja.

Mandica Erceg, dipl. ing. iz Vinoplod vinarije d.d. Šibenik održala je predavanje o izradi rakije, prirodnih dodataka, bilja i voća. Koje su najpogodnije voćne i biljne vrste, koje fiziološke zrelosti moraju biti pri berbi, kako pripremiti sirovinu i optimizirati proces alkoholne fermentacije, dodajemo li rafinirana ili prirodna sladila, koji su trikovi u postupku destilacije i pripremi rakije za piće, pripremamo li tradicionalne domaće rakije na suncu ili u hladovini, samo su neke od tema o kojima je bilo riječi.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira susrete tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku u cilju edukacije i podrške kroz interaktivne radionice i predavanja. Priprema programa razvojnih projekata u lokalnim zajednicama uz NP „Krka“ dio je dugoročne strategije kojom bi se kroz razvoj projekata u narednim godinama postiglo osnaživanje lokalnog gospodarstva i ruralnog razvoja u sklopu Natura 2000 područja te stvorili preduvjeti za dugoročni razvoj, zaštitu i edukaciju.

 

Lokalno stanovništvo

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  15/05/2023
Nacionalni park „Krka“ poziva na javnu tribinu

Javna tribina Nacionalni park „Krka“ – sinergija zaštite prirodne i kulturne baštine i turizma u funkciji razvoja destinacije održat će se u četvrtak, 18. svibnja 2023. u 11 sati u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima

  27/04/2023
Predavanje o suzbijanju šteta od divljih svinja u zaštićenom području

Divlje svinje i kako spriječiti štete na poljoprivrednim kulturama: predavanje organizirano za lokalno stanovništvo uz mogućnost preuzimanja repelenata za divlje svinje

  03/04/2023
Projekti JU „NP Krka“ u službi građana i gostiju grada Skradina

Uređenje nove pješačke staze na ulazu u Nacionalni park „Krka“ doprinijet će visokoj razini sigurnosti svih sudionika prometa državnom cestom preko Skradinskog mosta

  20/03/2023
Na 15. Susretu u Puljanima saznat ćete koje su blagodati pčelinjih proizvoda

Ovog tjedna održat će se radionica rezidbe maslina u Brištanima i Susret s lokalnim stanovništvom u Puljanima

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content