10. susret s lokalnim stanovništvom održan je u subotu, 23. veljače 2019. od 10 do 12 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima.

Predavanje o mogućnostima i uvjetima proizvodnje ekološkog mlijeka i procesu izrade sira održala je Dubravka Kaić, viša stručna savjetnica za stočarstvo iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, podružnice Knin.

Po uzoru na ostale europske zemlje, u Republici Hrvatskoj u zadnjih desetak godina potiče se tradicionalna proizvodnja poljoprivrednih proizvoda i njihova zaštita jednom od oznaka podrijetla, i to prije svega radi očuvanja okoliša i biološke raznolikosti i zaštite ruralnih područja. Zaštita autohtonih sireva vrlo je važan segment razvoja proizvodnje sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Zaštićeni sirevi, proizvedeni od mlijeka visoke higijenske i kemijsko-fizikalne kakvoće, na ekološki sačuvanom i ograničenom području, primjenom tradicionalne tehnologije i uz mnogo ljudskog rada, na tržištu mogu postići znatno veću cijenu“, istaknula je Dubravka Kaić.

O izazovima u proizvodnji sira bit će riječi na petodnevnoj radionici koju će Dubravka Kaić održati od 25. veljače do 1. ožujka 2019. (Prijave za radionicu sirenja zaprimane su na 10. susretu s lokalnim stanovništvom.)

Radionica rezidbe masline i vinove loze održana je u subotu, 23. veljače 2019. od 13 do 15 sati u masliniku i vinogradu u naselju Brištane na Miljevačkom platou. Održali su je Jakša Rošin i Stipe Ivić, s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Rezidba masline zahtijeva najviše znanja i umješnosti jer je to neposredan zahvat u živo tijelo biljke. Pravilno oblikovana stabla omogućit će lakšu primjenu agrotehničkih zahvata u nasadu, obilniji urod, zdraviji plod i olakšati berbu. „Sve grane koje su unutar krošnje odstranjujemo jer je maslina isključivo heliotrofna biljka, koja voli svjetlost, pa sve što je u sjeni neće roditi. Maslinari često griješe jer ostavljaju okomite grane i gustu krošnju, a prostrane grane otklanjaju, režu. Osim toga, gusta neoblikovana krošnja pogoduje razvoju bolesti“, naglasio je Jakša Rošin.

Rezidbom vinograda počinje sezona radova u vinogradu. Iskusan vinogradar svoje će umijeće pokazati odabirom najpovoljnijeg termina za rezidbu. Svaki trs priča je za sebe jer ga treba zasebno analizirati prije rezidbe. „Svaki trs od nas traži da ga ‘odmjerimo’ prije nego što počnemo rezidbu. Važno je procijeniti koju ćemo rozgvu odstraniti, koju ostaviti za lucanj, koju za prigojni reznik, a koju eventualno za pričuvni reznik. Također moramo paziti da nam trs ne pobjegne previše u visinu a krakovi ne odu previše u širinu“, kazao je Stipe Ivić.

 

Lokalno stanovništvo

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  03/04/2024
Kao doprinos očuvanju bioraznolikosti, osposobljeno trinaest novih pčelara

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Knin provela je program osposobljavanja za poslove pčelara

  03/04/2024
Ako vas zanima unaprjeđenje proizvodnje vina, pridružite nam se na novom Susretu s lokalnim stanovništvom

Kada, zašto i kako pretačemo vino tema je koja će okupiti vinare s područja Krke, a zainteresirani će moći sudjelovati i u tumačenju organoleptičkih svojstava vina

  22/12/2023
Meteorološke prilike u NP „Krka“ od sada su dostupne u realnom vremenu

Ako planirate posjet Parku i ako vas zanima trenutna vremenska situacija, pratite pokazatelje vremenskih pojava putem novih meteoroloških postaja i sami kreirajte itinerar obilaska

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content