U subotu, 14. svibnja 2016. u 9 sati u Eko kampusu Puljane održan je 6. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku, na kojem su nastavljeni razgovori s lokalnim stanovništvom užeg i šireg područja Krke s ciljem pripreme razvojnih projekata.

Pobliže su predstavljene mjere namijenjene ruralnom razvoju, s naglaskom na mjeru 6 i podmjere 6.2.1. i 6.4.1.

Sonja Karoglan Todorović, stručnjakinja za poljoprivredu i EU projekte iz Ecologice, predstavila je pojam diverzifikacije djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, koji se odnosi na sve aktivnosti, osim poljoprivredne proizvodnje, koje imaju ekonomski utjecaj na gospodarstvo. Naime, od 2003.  do 2013. ugasilo se svako četvrto poljoprivredno gospodarstvo u Europskoj uniji. Zato se snažno potiče diverzifikacija koja omogućava dodatni prihod i doprinosi stabilizaciji i sigurnosti dohotka. Različite vrste prihoda čine poljoprivredno gospodarstvo otpornijim, omogućavaju zapošljavanje članova obitelji i, što je važno, pobuđuju interes mladih. Diverzifikacija je iznimno važna i zbog održavanja vitalnosti ruralnih područja (očuvanja krajobraza odnosno prirode, očuvanja tradicijskih znanja i vještina i stvaranja dodatnog prihoda od turizma i izvan poljoprivrednog gospodarstva). Za diverzifikaciju se koriste postojeći resursi na gospodarstvu (zemljište, zgrade, proizvodi), poseban položaj gospodarstva (primjerice, unutar zaštićenog područja) i znanja i vještine vlasnika. Neki od primjera diverzifikacije jesu seoski turizam, iznajmljivanje soba, trgovina na OPG-u, kušaonice vina, sira i pršuta, prodaja ukrasnog bilja, wellness na farmama, edukativne farme za djecu i slično.

Potpore Europske unije diverzifikaciji u programskom razdoblju od 2014. do 2020. dodjeljuju se kroz mjeru 6 (i LEADER mjeru), za što je namijenjeno jedanaest milijardi eura. Kroz mjeru 6.2.1. potpora se dodjeljuje za novu poljoprivrednu djelatnost, dok mjera 6.4.1. podrazumijeva i nadogradnju postojeće djelatnosti.

Na 6. susretu načinjen je popis zainteresiranih sudionika za dvije navedene mjere, te će biti formirana manja radna skupina, kako bi se učinkovitije započelo s konkretnim pripremama.

 

Lokalno stanovništvo

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  08/01/2020
14. susret s lokalnim stanovništvom

14. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku održan je u subotu, 7. prosinca 2019. u 10 sati u konferencijskoj dvorani Posjetiteljskog centra u Laškovici.

  08/01/2020
13. susret s lokalnim stanovništvom

13. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku održan je u subotu, 30. studenoga 2019. u konferencijskoj dvorani Posjetiteljskog centra u Laškovici.

  08/01/2020
12. susret s lokalnim stanovništvom

12. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika uz Krku održan je u subotu, 26. listopada 2019. u konferencijskoj dvorani Posjetiteljskog centra u Laškovici.

  08/01/2020
11. susret s lokalnim stanovništvom

U subotu, 30. ožujka 2019. godine u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima održan je 11. susret s lokalnim stanovništvom.

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content