Na prijedlog stanovnika sela Nečven, jedinog naselja koje se u potpunosti nalazi u granicama Nacionalnog parka „Krka“, održana je javna tribina u prostorijama Općine Promina u Oklaju, koja je bila domaćin.

Uz mnogobrojne predstavnike lokalne zajednice naselja Nečven, na tribini su bili i predstavnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Općine Promina.

Pripadnost Nacionalnom parku “Krka“ mještanima sela Nečven donosi brojne prednosti i mogućnosti razvoja, ali i neka ograničenja i pravila koja moraju poštivati.

Prije svega se to odnosi na izvođenje pojedinih radnji (poput sječe ili lova) po posebno propisanim uvjetima i na posebne propise gradnje, obnove i restauracije postojećih objekata. O tome je, u okviru novog Prostornog plana Nacionalnog parka „Krka“, koji je u postupku izrade, bilo najviše riječi na tribini.

Dogovoreno je da će vlasnici nekretnina u Nečvenu, okupljeni u udrugu, uz pomoć stručnjaka izraditi elaborat o potrebama i načinu razvoja naselja Nečven, koji kao stručna podloga može ući u Programske smjernice za izradu prostornog plana.

Za sada je na snazi Prostorni plan Nacionalnog parka „Krka“ iz 1989. godine, a u završnoj je fazi izrada Podloge za donošenje novog prostornog plana, završetak koje se očekuje prije ljeta.

Zajednički cilj NP „Krka“ i stanovnika naselja Nečven je očuvanje prirode i prostora uz mogućnost razvoja turističke djelatnosti stanovništva kroz usmjereni razvoj naselja.

 

Lokalno stanovništvo

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  15/05/2023
Nacionalni park „Krka“ poziva na javnu tribinu

Javna tribina Nacionalni park „Krka“ – sinergija zaštite prirodne i kulturne baštine i turizma u funkciji razvoja destinacije održat će se u četvrtak, 18. svibnja 2023. u 11 sati u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima

  27/04/2023
Predavanje o suzbijanju šteta od divljih svinja u zaštićenom području

Divlje svinje i kako spriječiti štete na poljoprivrednim kulturama: predavanje organizirano za lokalno stanovništvo uz mogućnost preuzimanja repelenata za divlje svinje

  03/04/2023
Projekti JU „NP Krka“ u službi građana i gostiju grada Skradina

Uređenje nove pješačke staze na ulazu u Nacionalni park „Krka“ doprinijet će visokoj razini sigurnosti svih sudionika prometa državnom cestom preko Skradinskog mosta

  20/03/2023
Na 15. Susretu u Puljanima saznat ćete koje su blagodati pčelinjih proizvoda

Ovog tjedna održat će se radionica rezidbe maslina u Brištanima i Susret s lokalnim stanovništvom u Puljanima

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content