Na prijedlog stanovnika sela Nečven, jedinog naselja koje se u potpunosti nalazi u granicama Nacionalnog parka „Krka“, održana je javna tribina u prostorijama Općine Promina u Oklaju, koja je bila domaćin.

Uz mnogobrojne predstavnike lokalne zajednice naselja Nečven, na tribini su bili i predstavnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Općine Promina.

Pripadnost Nacionalnom parku “Krka“ mještanima sela Nečven donosi brojne prednosti i mogućnosti razvoja, ali i neka ograničenja i pravila koja moraju poštivati.

Prije svega se to odnosi na izvođenje pojedinih radnji (poput sječe ili lova) po posebno propisanim uvjetima i na posebne propise gradnje, obnove i restauracije postojećih objekata. O tome je, u okviru novog Prostornog plana Nacionalnog parka „Krka“, koji je u postupku izrade, bilo najviše riječi na tribini.

Dogovoreno je da će vlasnici nekretnina u Nečvenu, okupljeni u udrugu, uz pomoć stručnjaka izraditi elaborat o potrebama i načinu razvoja naselja Nečven, koji kao stručna podloga može ući u Programske smjernice za izradu prostornog plana.

Za sada je na snazi Prostorni plan Nacionalnog parka „Krka“ iz 1989. godine, a u završnoj je fazi izrada Podloge za donošenje novog prostornog plana, završetak koje se očekuje prije ljeta.

Zajednički cilj NP „Krka“ i stanovnika naselja Nečven je očuvanje prirode i prostora uz mogućnost razvoja turističke djelatnosti stanovništva kroz usmjereni razvoj naselja.

 

Lokalno stanovništvo

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  22/12/2023
Meteorološke prilike u NP „Krka“ od sada su dostupne u realnom vremenu

Ako planirate posjet Parku i ako vas zanima trenutna vremenska situacija, pratite pokazatelje vremenskih pojava putem novih meteoroloških postaja i sami kreirajte itinerar obilaska

  29/11/2023
18. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na posljednji Susret ove godine, koji donosi zanimljivu i aktualnu temu, maslinari će moći donijeti i mlado ulje na besplatnu analizu

  17/11/2023
17. Susret: radionica degustacije mladih bijelih vina

Unaprjeđenje proizvodnje bijelih vina i osvrt na vina iz berbe 2023. glavne su teme novog Susreta s lokalnim stanovništvom

  24/10/2023
Završeni radovi na uređenju pješačke staze ispod Skradinskog mosta

Uređenje nove pješačke staze na ulazu u Nacionalni park „Krka“ omogućuje veću sigurnost svih sudionika prometa državnom cestom preko Skradinskog mosta

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content