Na prijedlog stanovnika sela Nečven, jedinog naselja koje se u potpunosti nalazi u granicama Nacionalnog parka „Krka“, održana je javna tribina u prostorijama Općine Promina u Oklaju, koja je bila domaćin.

Uz mnogobrojne predstavnike lokalne zajednice naselja Nečven, na tribini su bili i predstavnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Općine Promina.

Pripadnost Nacionalnom parku “Krka“ mještanima sela Nečven donosi brojne prednosti i mogućnosti razvoja, ali i neka ograničenja i pravila koja moraju poštivati.

Prije svega se to odnosi na izvođenje pojedinih radnji (poput sječe ili lova) po posebno propisanim uvjetima i na posebne propise gradnje, obnove i restauracije postojećih objekata. O tome je, u okviru novog Prostornog plana Nacionalnog parka „Krka“, koji je u postupku izrade, bilo najviše riječi na tribini.

Dogovoreno je da će vlasnici nekretnina u Nečvenu, okupljeni u udrugu, uz pomoć stručnjaka izraditi elaborat o potrebama i načinu razvoja naselja Nečven, koji kao stručna podloga može ući u Programske smjernice za izradu prostornog plana.

Za sada je na snazi Prostorni plan Nacionalnog parka „Krka“ iz 1989. godine, a u završnoj je fazi izrada Podloge za donošenje novog prostornog plana, završetak koje se očekuje prije ljeta.

Zajednički cilj NP „Krka“ i stanovnika naselja Nečven je očuvanje prirode i prostora uz mogućnost razvoja turističke djelatnosti stanovništva kroz usmjereni razvoj naselja.

 

Lokalno stanovništvo

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  12/04/2024
20. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na prvom ovogodišnjem susretu maslinara sa šireg područja Krke razgovarat će se o pripremi maslina za uspješnu cvatnju i oplodnju

  03/04/2024
Kao doprinos očuvanju bioraznolikosti, osposobljeno trinaest novih pčelara

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Knin provela je program osposobljavanja za poslove pčelara

  03/04/2024
Ako vas zanima unaprjeđenje proizvodnje vina, pridružite nam se na novom Susretu s lokalnim stanovništvom

Kada, zašto i kako pretačemo vino tema je koja će okupiti vinare s područja Krke, a zainteresirani će moći sudjelovati i u tumačenju organoleptičkih svojstava vina

  22/12/2023
Meteorološke prilike u NP „Krka“ od sada su dostupne u realnom vremenu

Ako planirate posjet Parku i ako vas zanima trenutna vremenska situacija, pratite pokazatelje vremenskih pojava putem novih meteoroloških postaja i sami kreirajte itinerar obilaska

109

km2

07

slapova

388

km bike ruta

47

km pješačkih staza

10

ulaza

Skip to content