10. susret s lokalnim stanovništvom održan je u subotu, 23. veljače 2019. od 10 do 12 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima.

Predavanje o mogućnostima i uvjetima proizvodnje ekološkog mlijeka i procesu izrade sira održala je Dubravka Kaić, viša stručna savjetnica za stočarstvo iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, podružnice Knin.

Po uzoru na ostale europske zemlje, u Republici Hrvatskoj u zadnjih desetak godina potiče se tradicionalna proizvodnja poljoprivrednih proizvoda i njihova zaštita jednom od oznaka podrijetla, i to prije svega radi očuvanja okoliša i biološke raznolikosti i zaštite ruralnih područja. Zaštita autohtonih sireva vrlo je važan segment razvoja proizvodnje sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Zaštićeni sirevi, proizvedeni od mlijeka visoke higijenske i kemijsko-fizikalne kakvoće, na ekološki sačuvanom i ograničenom području, primjenom tradicionalne tehnologije i uz mnogo ljudskog rada, na tržištu mogu postići znatno veću cijenu“, istaknula je Dubravka Kaić.

O izazovima u proizvodnji sira bit će riječi na petodnevnoj radionici koju će Dubravka Kaić održati od 25. veljače do 1. ožujka 2019. (Prijave za radionicu sirenja zaprimane su na 10. susretu s lokalnim stanovništvom.)

Radionica rezidbe masline i vinove loze održana je u subotu, 23. veljače 2019. od 13 do 15 sati u masliniku i vinogradu u naselju Brištane na Miljevačkom platou. Održali su je Jakša Rošin i Stipe Ivić, s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Rezidba masline zahtijeva najviše znanja i umješnosti jer je to neposredan zahvat u živo tijelo biljke. Pravilno oblikovana stabla omogućit će lakšu primjenu agrotehničkih zahvata u nasadu, obilniji urod, zdraviji plod i olakšati berbu. „Sve grane koje su unutar krošnje odstranjujemo jer je maslina isključivo heliotrofna biljka, koja voli svjetlost, pa sve što je u sjeni neće roditi. Maslinari često griješe jer ostavljaju okomite grane i gustu krošnju, a prostrane grane otklanjaju, režu. Osim toga, gusta neoblikovana krošnja pogoduje razvoju bolesti“, naglasio je Jakša Rošin.

Rezidbom vinograda počinje sezona radova u vinogradu. Iskusan vinogradar svoje će umijeće pokazati odabirom najpovoljnijeg termina za rezidbu. Svaki trs priča je za sebe jer ga treba zasebno analizirati prije rezidbe. „Svaki trs od nas traži da ga ‘odmjerimo’ prije nego što počnemo rezidbu. Važno je procijeniti koju ćemo rozgvu odstraniti, koju ostaviti za lucanj, koju za prigojni reznik, a koju eventualno za pričuvni reznik. Također moramo paziti da nam trs ne pobjegne previše u visinu a krakovi ne odu previše u širinu“, kazao je Stipe Ivić.

 

Local population

JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE

  12/04/2024
The 20th Meeting with the local inhabitants will gather together olive growers

At this year’s first meeting of olive growers from the wider area of the Krka River, the preparation of olive trees for successful flowering and fertilization will be discussed

  03/04/2024
As a contribution to the preservation of biodiversity, thirteen new beekeepers were trained

The Public Institute of Krka National Park in cooperation with the Open University of Knin conducted a training program for beekeepers 

  03/04/2024
If you are interested in improving wine production, join us at the new Meeting with Local Residents

When, why, and how we decant wine is a topic that will bring together winemakers from the Krka River area, and those interested will also be able to participate in an interpretation of the organoleptic properties of wine

  22/12/2023
Weather conditions at Krka National Park now available in real time

If you are planning a visit to the park and want to know the current weather conditions, our new weather station will help you create the ideal itinerary

109

km2

07

waterfalls

388

km bike route

47

km of hiking trails

10

entrances

Skip to content