Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  27.08.2019, 07:15h


Noć šišmiša 2019.

Ovogodišnja Noć šišmiša održala se u petak, 30. kolovoza u Skradinu.

O šišmišima najbolje brinemo tako da ih ostavljamo u miru

Kraj kolovoza rezerviran je za šišmiše. Posljednjeg vikenda tog mjeseca obilježava se Međunarodna noć šišmiša, manifestacija kojoj se tradicionalno pridružuje i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, nastojeći ukazati na biološku važnost jedinih letećih sisavaca i tako razbiti brojne predrasude koje se vežu za njih. Ovogodišnja Noć šišmiša, pod sloganom Dajmo više za šišmiše / I am a bat, not bad, održala se u petak, 30. kolovoza u Skradinu.

Program je započeo u 19 h u parku koji je bio poprište brojnih igara i edukativno – kreativnih radionica o šišmišima. U 21 h na Trgu Male Gospe održala se lutkarska predstava autorice Jagode Sablić pod nazivom „Legenda o vješticama i princu Hrvoju”. Nakon toga djeca su krenula u potragu za šišmišima i osluškivanje njihovih zvukova i frekvencija posebnim uređajem – batdetektorom.

Najpoznatije stanište šišmiša su špilje. Primjerice, špilja Miljacka II u Nacionalnom parku „Krka“ ljetno je boravište devet vrsta šišmiša (do 10 000 jedinki). Zato je i u Skradinu  postavljena improvizirana Šišmiš-špilja u koju su djeca, kao pravi mali istraživači, ulazila s baterijama i kacigama i slušala brojne zanimljivosti o ovim životinjama, a pri izlasku i provjerila svoje znanje na kvizu.

Šišmiši su važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. Važnost šišmiša u prirodi očituje se u biološkoj kontroli brojnosti kukaca i oprašivanju i širenju sjemenki biljaka. O svemu tome djeca su imala priliku slušati na Pričaonici ili na edukativnim igrama Šišmišji lov, Rasplesani šišmiš, Ulovi me ako možeš i Jato dugonogog šišmiša. Djeca su doživjela život u krošnjama kao šišmiši kroz radionicu sportskog penjanja i slackline-a na kojoj se uči penjanje po drveću s opremom za sportsko penjanje, uz profesionalni nadzor i sve sigurnosne uvjete. Djeca su ih u Noći šišmiša mogla nacrtati, izraditi njihove makete pa čak i, iako privremeno, tetovirati na Air brush radionici. Ovogodišnja novost bio je program znanstveno-kreativnih radionica za djecu SmArt na kojima su djeca, između ostaloga, imala priliku izraditi vlastitu edukativnu igračku šišmiša koja leti na „turbo pogon“.

Šišmiši su, unatoč svojoj pozitivnoj ulozi u prirodi, izuzetno ugrožena skupina životinja. U posljednjih pedeset godina od ukupnog broja svojti šišmiša izumrlo ih je 20 a 25 % je ugroženo. U Hrvatskoj živi 35 svojti šišmiša. U Nacionalnom parku „Krka“ zabilježeno ih je sedamnaest, što je 48,6 % ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj. O šišmišima najbolje brinemo tako da ih ostavljamo u miru, a koliko su važni i zanimljivi učimo u Noći šišmiša