Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Lokalno stanovništvo

3. Susret maslinara i vinogradara uz Krku


  26.02.2015, 14:20h

U subotu, 28. veljače 2015. u 10 sati održan je 3. Susret maslinara i vinogradara uz Krku u masliniku i vinogradu na području Miljevaca, u neposrednoj blizini Visovca.

Radionice su bile slobodne i namijenjene poljoprivrednicima uz Krku. Mjesto okupljanja bilo je kod kružnog toka u Brištanima u pravcu Visovca. Radionicama se odazvalo 60 maslinara i 28 vinara.

Raspored održavanja radionica bio je sljedeći:

10:00-11:30        Masline, Jakša Rošin, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu

11:30-13:00        Loza, Goran Zdunić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu

Predavači su se osvrnuli na pravilnu rezidbu masline i loze, vrijeme i načine gnojidbe, potrebne tehničke mjere s naglaskom na ekološku poljoprivredu i posebne uvjete koje je potrebno zadovoljiti u blizini i unutar zaštićenog područja.

Prva dva susreta održana su u studenom 2014. kada je bilo riječi o maslinama, medu, stočarstvu, siru, pršutu/panceti, vinu, suvenirima i održivom razvoju poljoprivrede u zaštićenim područjima i njihovoj neposrednoj blizini. Susreti su imali edukativan pristup i podršku kroz interaktivne radionice i predavanja. Radionice su bile slobodne za stanovnike koji žive uz Krku i koji poljoprivredne proizvode proizvode za osobne potrebe i/ili za prodaju. Primjeri su uključivali osnove proizvodnje i zaštite, osmišljavanje, brendiranje i prodaju proizvoda baziranih na prirodnim vrijednostima zaštićenih područja prirode, korištenje mjera ruralnog razvoja i slično.