Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  31.07.2014, 14:51h


Zelena Hrvatska

Prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode, zaštićena područja danas obuhvaćaju 8,19 % ukupne površine Republike Hrvatske, odnosno 11,61% njezina kopnenog teritorija i 1,97 % teritorija mora.

Prema podacima Državnog zavoda za zaštitu prirode, zaštićena područja danas obuhvaćaju 8,19 % ukupne površine Republike Hrvatske, odnosno 11,61% njezina kopnenog teritorija i 1,97 % teritorija mora. U Upisniku zaštićenih područja Ministarstva zaštite okoliša i prirode nalazi se 419 područja, u različitim kategorijama. Najveći dio čine parkovi prirode, 4,79 % ukupnog državnog teritorija, dok na nacionalne parkove otpada 1,09 %. Prema posljednjem izdanju Liste zaštićenih područja Ujedinjenih naroda, iz 2003. godine, u svijetu su zaštićena 102 102 područja, koja pokrivaju 11,5% kopnene i 0,5% morske površine našeg planeta. Ostatak Zemljine površine svima nam je na odgovornosti za održivo postupanje.

Dok većini stanovnika Republike Hrvatske zaštićena područja zasigurno predstavljaju veliku vrijednost, a i veliku priliku za gospodarski (bar turistički) razvoj, samo rijetki nacionalni parkovi ostvaruju zavidne turističke rezultate. Radi bolje promocije svih zaštićenih prostora, a posebno nacionalnih parkova i parkova prirode, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ odlučila se za projekt Zelena Hrvatska.

U samom Nacionalnom parku „Krka“, na lokaciji koja bilježi najveću posjećenost – Skradinskom buku, postavljen je info-pult s nazivom „Zelena Hrvatska“. Ovaj štand, pogodan za korištenje na otvorenom prostoru jer se izgledom stapa s okolinom, posjetiteljima Nacionalnog parka „Krka“ promovira i ostala zaštićena područja u Hrvatskoj. Sve parkove prirode i nacionalne parkove u zemlji pozvali smo da nam dostave svoje promotivne materijale a naši informatori stoje na raspolaganju za pitanja posjetitelja. Ovo je ujedno i dobra prilika da se javnosti predstavi, pod nazivom „Parkovi Hrvatske“, novi vizualni identitet svih osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode, čime je omogućena izgradnja jedinstvenog i snažnog brenda i buduće zajedničko predstavljanje.