Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  16.04.2015, 14:54h


Zelena čistka u Marasovinama

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove se godine pridružila globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka. Akcija čišćenja održala se u petak, 17. travnja 2015. u 9 sati na uzvodnom toku Krke u Marasovinama.

Djelatnici Nacionalnog parka „Krka“ u suradnji s volonterima iz Ekološke udruge „Monte Promona“ iz Siverića, djelatnicima i volonterima Čistoće d.o.o. iz Drniša i komunalnog poduzeća „Eko Promina d.o.o.“ iz Oklaja te lokalnim stanovništvom očistili su naplavine otpada uz rijeku Krku na području Marasovina. Uspješno je sanirano i manje odlagalište u naselju Nečven, u zaseoku Perice te uklonjen dio nelegalno odloženog otpada u naselju Donji Radići.

Kroz akciju Zelena čistka 2015. sanirala se površina od oko 1 ha naplavljenog otpada u Marasovinama kojeg je tijekom zimskih mjeseci Krka nanijela. Radi se uglavnom o drvenim naplavinama, plastičnim bocama i vrećicama te sitnijem kućanskom otpadu. Na sve tri lokacije, 18 vrijednih pari ruku uklonilo je jednu tonu otpada te se još jednom zahvaljujemo svima koji su doprinijeli da naš okoliš učinimo čišćim i ljepšim. 

Zelena čistka zajednička je jednodnevna akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada i najveći volonterski ekoprojekt u Hrvatskoj, koji okuplja aktivne građane i organizacije, a dio je velike globalne akcije World cleanup, pokrenute 2008. Temelji se na buđenju svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje.