Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  02.05.2014, 13:33h


“Winnetouova sestra” Marie Versini posjetila NP “Krka” nakon pedeset godina

Štovateljima djela Karla Maya, pisca popularnog zabavno-pustolovnog romana “Winnetou”, prema kojem je snimljen poznati filmski serijal, zanimljiva će biti informacija da je 23. travnja Nacionalni park “Krka” posjetila, poslije pedeset godina, glumica Marie Versini, koja je utjelovila lik Winnetouove sestre Nscho-tschi i time ponovo oživjela sjećanja na ove magične filmske lokacije.

Šezsesetih godina prošlog stoljeća filmska ostvarenja o indijanskom poglavici Winnetou, nastala prema djelima Karla Maya, postigla su ogroman uspjeh. Ti su pustolovni romani, koje pamte milijuni čitatelja, a prema kojima je snimljen filmski serijal, u prvom redu pronosili, gotovo ispred svoga vremena, ideju prijateljstva, pa čak i bratstva između poštenih došljaka i starosjedilaca, koji žive u skladu s prirodom i brinu se za njeno očuvanje.

 

U nedirnutoj hrvatskoj prirodi snimljeno je čak desetak filmova o popularnom Indijancu. Nacionalni parkovi Plitvička jezera, Krka i Paklenica, Velebit, kanjon Zrmanje i Vrlika te niz drugih obližnjih lokaliteta činili su se idealnom zamjenom za bespuća Divljeg zapada. Najčešće lokacije u Nacionalnom parku “Krka” na kojima su snimane scene iz filma bili su  prekrasni slapovi Krke, odnosno lokaliteti Skradinski buk i Roški slap. 

 

Pedeset godina nakon snimanja popularnog filmskog serijala glumica Marie Versini, koja je tumačila ulogu Winnetouove sestre Nscho-tschi posjetila je Nacionalni park “Krka”, oživjevši sjećanja na brojne pustolovine tijekom snimanja filmskog serijala o Winnetou na ovim predivnim lokacijama. Film o Winnetouu ujedno je i promotor prekrasnih hrvatskih zaštićenih prirodnih lokaliteta za sve ljubitelje prirode.

 

Bilo nam je drago da nas je Marie Versini posjetila nakon toliko vremena, da je oživjela sjećanja na jedan nezaboravni filmski serijal, koji će, nadamo se, i dalje biti promotor Nacionalnog parka “Krka” i Hrvatske općenito.