Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  22.09.2015, 08:27h


Winnetou se vraća u Nacionalni park „Krka“

Najpopularniji indijanski poglavica Winnetou ponovno će jahati Nacionalnim parkom „Krka“. Ove se godine u Hrvatskoj snima nova trilogija o avanturama izmišljenog poglavice Apača, kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May.

Njemačka produkcijska kuća Rat Pack prijavila je u program mjera poticaja za filmsku i TV proizvodnju trilogiju o Winnetouu. Dijelovi filma snimat će se na originalnim lokacijama serijala o Winnetouu iz 1960-ih godina. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi čak 70 % domaćih filmskih radnika, četrdesetak hrvatskih glumaca i oko tri tisuće statista.

Glavne uloge tumače Kreshinik Xhelilaj, kao Winnetou, i Wotan Wilke Möhring, kao Old Shatterhand. Od hrvatskih glumaca u filmu sudjeluju Katarina Strahinić, Bojan Navojec, Kristijan Ugrina, Marko Cindrić i drugi.

Pripreme za snimanje trajale su nekoliko mjeseci, tijekom kojih su njemački kolege surađivali sa scenografom Damirom Gabelicom kako bi što vjernije utjelovili različita naselja – od indijanskog sela u Brezama do kaubojskog gradića Roswella kraj Fužina. Sveukupna gradnja zahtjevnijih objekata, kao što su željeznička postaja u Vranji, drveni most i već spomenuti Roswell, trajala je oko tri tjedna.

"Zaista nam je lijepo u Nacionalnom parku "Krka". Otkrili smo prekrasan krajolik. Prvi put smo tu došli prije godinu dana razgledati lokacije i imamo veliku potporu Parka. To su divni ljudi koji nam u svemu pomažu. Winnetou će biti sjajan film koji će prikazivati i sjajna mjesta mjesta u Parku", rekao je producent Christian Becker.

U Nacionalnom parku „Krka“ film će se snimati od 22. do 25. rujna na lokacijama Visovačkog jezera i tjesnaca Među gredama. Visovačko jezero karakterizira izrazita otvorenost prostora, s otočićem koji dominira krajobrazom. Gotovo okomite litice kanjona Među gredama gole su stijene svijetle boje, koje u kombinaciji s vodenom površinom bliješte svjetlinom stvarajući poseban vizualni doživljaj. Upravo zbog očaravajućih prirodnih karakteristika, te su lokacije privukle producente i šezdesetih godina, kao idealne za dočaravanje prostora netaknute ljepote na kojima su nekoć u harmoniji s prirodom živjeli Indijanci.

"Snimanje je danas započelo scenom u kojoj banditi sa splavi tjeraju glavne junake da rone i traže blago na jezeru", pojasnio je Aleksandar Črček, servisni producent iz Aleks Produkcije.

Svoje oduševljenje snimanjem u Nacionalnom Parku "Krka" izrazio je i sam redatelj Philipp Stölzl, kazavši kako, iako je izazozvno raditi na splavi na jezeru, ipak uživaju u prekrasnim lokacijama Nacionalnog parka "Krka" te se zahvalio Javnoj ustanovi na dopuštenju da ovdje snimaju svoj film.

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet. Snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran film, i to na lokacijama nacionalnih parkova “Krka”, “Paklenica” i “Plitvička jezera”, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje, u Vrlici i drugdje. Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine. Zbog velike popularnosti serijala, snimaju se nova tri filma.

Nakon Nacionalnog parka „Krka“ snimanje će se nastaviti na lokacijama oko Starigrada, na Paklenici, Tulovim gredama, Rujnu i Gornjim Jasenicama i u kanjonu Zrmanje.

Svaki će film trajati devedeset minuta, a bazirat će se na tri prva, originalna filma. Režiju sva tri nastavka (Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand, Winnetou i blago Srebrnog jezera i Smrt Winnetoua) potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger a producent Christian Becker. Koproducenti filmova su i producentske kuće Mythos i Rialto Film. Proizvodnju u Hrvatskoj servisirat će hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija.