Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  30.09.2019, 11:59h


Čišćenje ambrozije u sklopu volonterskog programa

Volonteri, zaposlenici Kauflanda Šibenik i djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, sudjelovali su danas zajedno u akciji čišćenja ambrozije u Donjim Radićima na području Brljanskog jezera.

Društvena odgovornost važna je sastavnica Kauflandove poslovne politike i njegovo trajno opredjeljenje. Iz toga razloga uvijek je spreman pomoći zajednici u kojoj djeluje. Od 23. do 27. rujna 2019. djelatnici Kauflanda sudjeluju u akciji uređivanja nacionalnih parkova i parkova prirode diljem Hrvatske „Zeleni tjedan“.

Ambrozija koju su Kauflandovi djelatnici i djelatnici JU „NP Krka“ uklonili bit će spaljena u kontroliranim uvjetima i na odgovarajućem mjestu. Riječ je o biljci koja može proizvesti i do osam milijuna izrazito alergogenih peludnih zrnaca. Kako bi se širenje ambrozije što više usporilo, treba je uklanjati prije cvatnje, mehaničkim čupanjem biljke s korijenom, jer se  tako sprječava stvaranje velikih količina polena, koji kod osjetljivih ljudi izaziva alergijsku reakciju. U Hrvatskoj je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L. (Narodne novine 72/07), koje se moraju pridržavati vlasnici i korisnici obrađenog i neobrađenog poljoprivrednog zemljišta: vrtova, oranica, livada itd., šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama.

Današnjem je čovjeku potreban povratak prirodi. U duhovnom i fizičkom smislu. Doživljaj vode, šume ili planine kao meditativne oaze oslobodit će naš duh a našim rukama dati snagu da se svojim svojim radom oduže i zahvale na darovanoj ljepoti. JU „NP Krka“ uključila se 2016. u projekt „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kojim se omogućuje sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje te ustanove provode u zaštićenim područjima. JU „NP Krka“ partner je u projektu „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE! – školski volonterski programi u zaštićenim područjima prirode“, koji promovira i potiče provedbu programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode a uključuje i rad na razvoju socijalnih vještina mladih. Nacionalni park „Krka“ domaćin je velikog volonterskog projekta „Operation Wallacea“ a svake godine i dio globalne akcije „Zelena čistka“.