Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  28.04.2015, 09:24h


Visoki dužnosnici posjetili Eko kampus Puljane

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar turizma Darko Lorencin, veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Henrik Ofstad i voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević posjetili su Eko kampus Puljane u Nacionalnom parku „Krka“ u ponedjeljak, 27. travnja 2015. u sklopu jednodnevne radionice na temu „Razvoj ruralnog turizma u dalmatinskom zaleđu“.

Vodeći primjer razvoja lokalnog gospodarstva u bliskoj budućnosti je Eko kampus Puljane na uzvodnom toku Krke. Procijenjena vrijednost projekta je 40 milijuna kuna a njegova realizacija očekuje se do kraja 2015. Projekt valorizira edukaciju o prirodi u prirodi kao jednu od osnovnih misija Nacionalnog parka „Krka“ i dio je sveobuhvatne posjetiteljske infrastrukture i djelatnosti vezanih za istraživanje i prezentaciju prirodnih i kulturnih osobitosti porječja Krke.

Do sada su uređene zgrade za arheološku i prirodoslovnu zbirku. Arheološka zbirka otvorena je za posjetitelje 2010. U tijeku je uređenje i opremanje unutarnjeg prostora prirodoslovne zbirke, izgradnja objekta i uređenje unutarnjeg postava interpretacijskog centra Laboratorij prirode, uređenje volonterskog centra s priručnim laboratorijima (smještajni kapaciteti hostelskog tipa, Internet-centar i blagovaonica) namijenjenih prijamu djece, studenata, znanstvenika, istraživača i volontera, uređenje vanjskog prostora i komunalnih sadržaja Eko kampusa Puljane i uređenje dviju poučno-pješačkih staza između slapa Brljan i Manojlovačkih slapova.

Eko kampus Puljane dio je sustavne valorizacije uzvodnog toka Krke u cilju jačanja lokalnog gospodarstva i ljudskih potencijala koju već nekoliko godina aktivno provodi Nacionalni park „Krka“.

Radionicu namijenjenu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, lokalnim akcijskim grupama, regionalnim upravama i lokalnim samoupravama, te lokalnim i regionalnim turističkim zajednicama proveli su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo turizma. Sadržaj edukativne radionice vezan je uz mogućnosti za razvoj ruralnog turizma i korištenje EU fondova, uz predstavljanje priručnika Ministarstva turizma i Ministarstva vanjskih i europskih poslova kojim će OPG-ovi moći svoja gospodarstva staviti u službu ruralnog razvoja.