Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  07.08.2014, 11:04h


VIII. Burnumske ide

Sa zadovoljstvom najavljujemo VIII. Burnumske Ide, koje će se održati 13. kolovoza 2014. godine u 20.30 sati u amfiteatru Burnum u Ivoševcima, dijelu starorimskog vojnog logora.

Naziv ide u starome Rimu koristio se za petnaesti dan u ožujku, svibnju, srpnju i listopadu ili trinaesti u ostalim mjesecima, prema kojem su se računali drugi dani u mjesecu. Najpoznatije su Martovske ide, 15. ožujka, kad su održavane svetkovine u čast boga Marsa, obično s vojnom paradom. (Na Martovske ide 44. pr. Kr. ubijen je Julije Cezar, rimski vojskovođa i državnik.) Inače, termin ide prvotno se odnosio na dan punog mjeseca, koji su Rimljani smatrali povoljnim danomu svom kalendaru.

Javna ustanova “Nacionalni park Krka” Ide organizira četvrtu godinu zaredom. Te će večeri Burnum nakratko zaroniti u prošlost, vratiti se dvije tisuće godina unatrag, i dočarati posjetiteljima sliku staroga Rima u danima zabave i veselja. Uz svjetlost baklji, miris antičkih jela i zvuke harfe i fanfara moći će na nekoliko sati osjetiti duh i ljepotu kulture na čijim temeljima počiva zapadna civilizacija.

Sajamski dio programa, koji će se odvijati ispred amfiteatra, uključuje tradicionalni antički stol, prezentaciju obrta (kovačkog, lončarskog i postolarskog) i raznih vještina (pisanje voskom, izradu drvenih igračaka, mozaika i bula, filcanje vune), mjenjačnicu (za denare), dotjerivanje (odijevanje, šminkanje...), odmaranje na trikliniju, gatanje iz graha, postupke antičke medicine i dr. Posjetitelji će moći sudjelovati i u starorimskim igrama.

Središnji događaj manifestacije – uprizorenje događaja iz vremena rimskih careva, pod nazivom VIVAT CIBO – održat će se u amfiteatru. U izvedbi će sudjelovati i posjetitelji, koji će odlučiti o životu ili smrti jednog od carskih robova, vojnika ili zatvorenika.  U ulozi cara Vespazijana nastupit će Zlatan Zuhrić Zuhra a njegovu ljubimicu Antoniu Cedinu igrat će poznata voditeljica Antonija Blaće. Scenarij potpisuje Sergej Mioč, koji će biti narator tijekom cijele manifestacije.

Posjetitelji Burnumskih Ida moći će po promotivnoj cijeni od 40 kn kupiti ulaznice za Nacionalni park “Krka”, koje se mogu jednokratno iskoristiti na svim lokalitetima Parka do kraja 2014. godine.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Besplatan prijevoz autobusom je po sljedećem rasporedu:

Šibenik: Poljana 19:30 – Vidici 19:35 – Skradin 20:00 – Dubravice 20:15 – Burnum 20:45
Šibenik: Poljana 19:30 – Konjevrate 19:45 – Miljevci (crkva Sv. Petra i Pavla) 20:10 – Oklaj 20:30 – Burnum  20:50
Knin: Autobusni kolodvor 19:30 – Drniš 20:00 – Oklaj 20:20 – Burnum 20:50

Povratak autobusom je u 23:00.

One koji su propustili dosadašnje Ide pozivamo da 13. kolovoza dođu u Ivoševce!