Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  25.08.2014, 11:11h


Ulaganja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u zaštićena područja

Ravnatelji zaštićenih područja osvrnuli su se na ulaganja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u nacionalne parkove i parkove prirode u Šibensko-kninskoj županiji te su prezentirali završene projekte, projekte koji su u tijeku te one koji će biti realizirani u skoroj budućnosti.

Press centar Hrvatskog novinarskog društva, Šibenik – 25. kolovoza 2014. u 11 sati

 

Konferenciju za medije održali:

Tonči Restović, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“

Robert Bobinac, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Kornati“ 

Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“

 

Ravnatelji zaštićenih područja osvrnuli su se na ulaganja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u nacionalne parkove i parkove prirode u Šibensko-kninskoj županiji te su prezentirali završene projekte, projekte koji su u tijeku te one koji će biti realizirani u skoroj budućnosti.

 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u Šibensko-kninskoj županiji sufinancira projekte vrijedne 200 milijuna kuna. Riječ je o ulaganjima u zaštićena područja te projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. U zaštićena područja u županiji do sada je uloženo ili se investira oko 15 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 120 milijuna kuna.

 

U Šibensko-kninskoj županiji realizira se 122 projekta energetske učinkovitosti i zaštite okoliša ukupne vrijednosti 76 milijuna kuna, a koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 61 milijuna kuna.

 

Primjeri: Provedeni su projekti nabave komunalne opreme ukupne vrijednosti preko 11 milijuna kuna u 12 gradova i općina. U 2014. Fond je odobrio sufinanciranje projekata energetske obnove 100 obiteljskih kuća u Vodicama, Drnišu, Skradinu, Promini i Ružiću vrijedne 5,6 milijuna kuna. Sufinancira se i 156 projekata vrijednih 4,5 milijuna kuna ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u obiteljske kuće u Šibeniku i Vodicama. Gradu Šibeniku odobreno je sufinanciranje projekta modernizacije javne rasvjete po principima energetske učinkovitosti vrijednog 2,3 milijuna kuna.

 

MZOIP financira projekt uređenja poučne staze uz pomorsku stazu na području ekološke mreže otok Murter od Jezera do Tisnog u vrijednosti od 1,1 milijuna kuna.

 

Tonči Restović: „ U NP „Krka“ trenutno je naglasak na razvoju uzvodnih lokaliteta koji se ističu prirodnim i kulturnim vrijednostima kako bi se postigla prostorna disperzija posjetitelja. 2012. završeni su radovi na rekonstrukciji poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina u vrijednosti od 6.041.508,85 kn financirani zajmom Svjetske banke. Nedavno je za posjetitelje otvorena i Oziđana pećina, financirana vlastitim sredstvima JU „NP Krka“ u iznosu od 1,2 milijuna kuna. 

 

Od projekata u tijeku valja istaknuti Eko kampus Puljani – projekt rekonstrukcije i prenamjene bivših vojnih objekata u Puljanima za što je u srpnju 2014. Fond za zaštitu okoliša odobrio sredstva u iznosu od 9.232.813,42 kn. Cilj projekta je formiranje Centra za posjetitelje u sjevernom dijelu NP sa sedam rekonstruiranih i adaptiranih objekata i sadržaja posjetiteljske infrastrukture namijenjenih za prijem posjetitelja, volontera, studenata, školske i predškolske djece, znanstvenika i istraživača s uređenim vanjskim prostorom povezanim s poučno-tematskim stazama. Realizirana je Studija izvedivosti (Feasibility study) za Posjetiteljsko-edukacijski centar Puljani. Isplaćena sredstva Fonda iznose 116.250,00 kn.

Projekt uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u bivšoj vojarni u Puljanima vrijedan 50 milijuna kuna prijavljen je za financiranje iz EU fondova.

 

Nadalje, odobreno je sufinanciranje uređenja Centra za posjetitelje Lugareva kuća– glavnim projektom i Muzeografskim izvedbenim rješenjem predviđena je sanacija i adaptacija objekta budućeg Centra za posjetitelje Lugareva kuća(Sitnice-Visovačko jezero). Glavna funkcija Lugareve kuće je pružanje informacija o autohtonim vrstama šumskog eko-sustava, posebno šumskoj zajednici hrasta medunca te informiranje i interpretiranje prirodne i kulturne baštine Nacionalnog parka. Odobrena sredstva iznose 834.955,99 kn.

 

U tijeku je izrada sve potrebne dokumentacije za projekt uređenja Prihvatnog centra Lozovac, kao jednog od glavnih ulaza u NP „Krka“. Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna i također će biti prijavljen za financiranje iz EU fondova.“

 

Robert Bobinac: „ NP „Kornati“ nakon dužeg vremena ima mogućnost realizacije projekata od krucijalne važnosti. Edukacija orijentirana prema lokalnom stanovništvu i posjetiteljima primarna je budući da je 99,5% kopnene površine Parka u privatnom vlasništvu. U Nacionalnom parku „Kornati“ u listopadu će započeti radovi na uređenju Posjetiteljsko-edukacijskog centra u uvali Vrulje na otoku Kornatu. Vrijednost projekta je 3,6 milijuna kuna, a financira ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Završetak radova predviđen je do lipnja 2015.

 

Jedan od ciljeva aktivnosti Javne ustanove je nabava ultrazvučnog detektora  za snimanje glasanja šišmiša te nabava prijenosnog multiparametarskog uređaja "HI 9829" za istraživanje i praćenje fizikalno-kemijskih parametara morske vode. Nabavom opreme Javna ustanova namjerava utvrditi prisutnost pojedinih vrsta šišmiša, njihovu brojnost i ponašanje (hranjenje, socijalne interakcije i dr.) na širem području oko slatkovodnih lokvi u NP „Kornati“ i trendove kretanja fizikalno-kemijskih parametara morske vode na pojedinim lokalitetima u Nacionalnom parku te poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu i očuvanje prirodne kvalitete morske vode. Također, ultrazvučnim detektorom za praćenje šišmiša prikupit će se podaci temeljem kojih će Javna ustanova izraditi prijedlog mjera zaštite staništa šišmiša i populacija posebno radi uspostave održive zaštite otočnih populacija odnosno vrsta koje su ugrožene na nacionalnoj i europskoj razini. Odobrena sredstva iznose 65.000,00 kn.

 

U tijeku je realizacija idejnog rješenja o sustavu bovi u Parku, koje obuhvaća 19 uvala, a pilot projekt krenuo bi s uvalama Vrulje i Lavsa. Vrijednost projekta je oko 3 milijuna kuna od čega Fond za zaštitu okoliša financira 80%. Nadalje, izrađeno je i idejno rješenje video nadzora koji bi se realizirao u dvije faze, prva postavljanje video sustava i druga, nadogradnja video sustava radarskim sustavom. Započelo se i s projektom primarne selekcije otpada u Parku čiji se završetak očekuje do kraja 2014.“