Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  26.01.2015, 15:02h


U povodu 30. rođendana NP „Krka“ uručene zahvalnice suradnicima i otvorena izložba Foto kluba Šibenik

U sklopu obilježavanja trideset godina od proglašenja Nacionalnog parka „Krka“, u ponedjeljak, 24. siječnja 1985. godine u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik svečano su uručene zahvalnice istaknutim pojedincima i ustanovama koji su svojim djelovanjem aktivno sudjelovali u razvoju i širenju znanja o Parku te tijekom godina pridonijeli zaštiti i promociji njegovih prirodnih i kulturnih vrijednosti Nacionalnog parka.

Uručeno je deset zahvalnica: Hrvatskom biospeleološkom društvu, Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije, Policijskoj postaji pomorske policije Šibenik, Zavodu za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja u Šibeniku, Ekološkoj udruzi „Krka“ Knin, Dječjem vrtiću „Osmijeh“, čiji su polaznici Nacionalnom parku „Krka“ poklonili posebnu rođendansku čestitku koju su sami izradili, Josipu Čelaru i Nenadu Cambju, koji je svoju zahvalnicu primio u petak na predstavljanju knjige Arheološka zbirka Burnum.

Zahvalnice su dodijeljene u okrilju svečanog otvorenja izložbe „Krka nekad i sad“, proizašle iz suradnje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Foto kluba Šibenik, koji se već tradicionalno uključuje u obilježavanje rođendana Nacionalnog parka. Radi se o svojevrsnoj retrospektivi rijeke Krke i njezina okoliša, od fotografija iz vremena prije proglašenja Parka pa do fotografija snimljenih danas. Autori, Zdenko Zjačić i Boško Fržop, među najstarijim su članovima Foto kluba, a neke fotografije snimili su prije više od četrdeset godina, kada mlađi članovi Foto kluba nisu bili ni rođeni. Da je riječ o povijesnim i dokumentarističkim snimcima kazao je jedan od autora, Zdenko Zjačić, istaknuvši kako na fotografijama snimljenim, primjerice, krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, na Skradinskom buku u kolovozu nema posjetitelja, samo nekoliko domaćih kupača, što je danas nezamisliva slika. Zato je ova izložba romantičan podsjetnik onima koji se sjećaju Krke kakva je nekad bila a mlađim posjetiteljima prilika da se educiraju o prošlosti svog zavičaja. Građani izložbu u galeriji Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” mogu pogledati do 6. veljače.