Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  18.05.2017, 12:41h


Tjedan parkova Hrvatske

Tjedan parkova Hrvatske održat će se od 21. do 28. svibnja, kada će se u okviru brenda Parkovi Hrvatske raznim aktivnostima javnosti predstaviti osam nacionalnih i jedanaest parkova prirode.

Tijekom tih sedam dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodni dan bioraznolikosti, 22. svibnja, te Europski dan parkova, 24. svibnja. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se obilježavanju Tjedna parkova Hrvatske provođenjem nekoliko događanja slobodnih za širu javnost.

U srijedu, 24. svibnja u 10 sati na Lozovcu, glavnom ulazu u NP „Krka“, održat će se Krkin zeleni stol,  projekt izložbeno-prodajnog karaktera namijenjen registriranim proizvođačima autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina sa šireg područja NP „Krka“. Opći cilj toga projekta je unaprjeđenje suradnje s lokalnim stanovništvom, te promocija autohtonih proizvoda u Nacionalnom parku “Krka”, dok je specifični cilj projekta potpora lokalnom stanovništvu u proizvodnji i plasmanu njegovih proizvoda. Izlagači su odabrani preko javnog poziva.

U petak, 26. svibnja u 10 sati na Skradinskom buku JU „NP Krka“ tradicionalno organizira Bioolimpijadu, natjecanje učenika šestih razreda OŠ Skradin i OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina. Bioolimpijada se sastoji od različitih tematskih igara: potezanja konopa, koodbojke, poligona Kap za slap, staze znanja Izgubljena priroda, skakanja u veći i sl. Uz navedene igre, djeca će imati priliku isprobati i novu dječju mobilnu aplikaciju KrkaKids i proći edukativnu stazu znanja kako bi riješila pitanja iz igre. Cilj Bioolimpijade je da se kroz različite sportske aktivnosti djeci na zanimljiv način ukaže na važnost očuvanja prirode i povratak dječje igre u prirodu.

Dan bioraznolikosti zajednički će biti obilježen u zagrebačkom parku Maksimir 20. svibnja, kada će svoje aktivnosti, osim nacionalnih parkova i parkova prirode, predstaviti i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Javna ustanova „Maksimir“, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, National Geographic, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Narodno sveučilište Dubrava – Ekoklub, udruge BIOM i Hyla, Hrvatsko geološko društvo, Udruga „Hrvatski rendžer“ i županijske javne ustanove za zaštitu prirode.

Posjetitelji će se tako moći upoznati s ponudom i aktivnostima svih devetnaest hrvatskih parkova, s pojedinim životinjskim vrstama, poput ptica i paukova, s biljnim vrstama Maksimira i fosilima, a u sklopu događanja bit će predstavljen i novi web shop Parkova Hrvatske, preko kojega će se moći kupiti online ulaznice i za Nacionalni park „Krka“.

Međunarodni dan bioraznolikosti, koji se obilježava 22. svibnja, Ujedinjeni su narodi proglasili kako bi upozorili na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjiva značenja za sadašnje i buduće naraštaje. Istog dana Republika Hrvatska obilježava Dan zaštite prirode, proglašen još 2003. godine, dok se od ove godine 21. svibnja u Europi obilježava kao Dan Nature 2000.