Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  30.05.2018, 14:34h


Bogati program za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizirala je u subotu, 2. lipnja na dječjem igralištu u Skradinu raznoliki maštoviti program za djecu.

Program je započeo u 17 sati prigodnom predstavom Čovječja ribica  Kazališta slijepih iz Zagreba. U 20 sati održana je edukativna predstava Pokaži Zemlju kazališne skupine Virko. U međuvremenu, djeca su uživala u poučnim i zabavnim igrama, vježbama i radionicama koje su za njih pripremili članovi udruga i sportskih društava, prijatelji Nacionalnog parka „Krka“ i zdravog okoliša.

Od sportskih društava sudjelovali su: Ženski malonogometni klub Mirlović Zagora, Građanski košarkaški klub i Ženski košarkaški klub iz Šibenika, Jedriličarski klub Val, Vaterpolo klub Solaris, Biciklistički klub Skradin, Plivački klub Šibenik, Hrvatski nogometni klub Šibenik, Hrvatski kajakaški savez, koji su prezentirali osnove pojedinih sportova kako bi ukazali na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću kod djece. Djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ igrali su s djecom utrku u vreći, koodbojku, poligon, potezanje konopa, kružić-križić, a postavljena su i dva posebna stola – kreativni i energetski. Udruga Uzor održala je radionicu interaktivnog prepoznavanja vrsta otpada kroz praktične primjere i razgovor s djecom. Članovi Ekološke udruge Krka iz Knina oslikavali su s djecom platnene vrećice na temu zaštite okoliša. Sportsko penjanje Vertikala iz Vodica organiziralo je radionicu sportskog penjanja i slacklinea, dok su članovi DVD-a Skradin i Dubravice organizirali vježbu vatrogasnog poligona.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša JU „Nacionalni park Krka“ organizira i akciju čišćenja pod nazivom „Plastiku skupi, Zemlji se iskupi!“ kojom želi ukazati na svjetski problem zagađivanja okoliša. Akcija se provodi na raznim lokacijama Šibensko-kninske županije u kojoj sudjeluju brojne organizacije, škole, vrtići i drugi. Pridružite se i vi te svojim „malim“ velikim korakom učinite svijet boljim mjestom za život.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja, na dan kada je 1972. godine u Stockholmu  održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu, na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP: United Nations Environmental Programme). Ove je godine službena tema na globalnoj razini obilježavanja Dana zaštite okoliša #BeatPlasticPollution te se aktivnostima nastoji ukazati na veliki globalni problem zagađivanja plastikom.