Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  30.06.2014, 14:47h


Svečano otvorena Oziđana pećina

Ministar zaštite okoliša i prirode svečano je otvorio Oziđanu pećinu u Nacionalnom parku "Krka" u utorak, 1. srpnja 2014.

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, u utorak, 1. srpnja 2014. svečano je otvorio Oziđanu pećinu. Svečanosti su nazočili predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici zaštićenih područja Šibensko-kninske županije i institucija koje su vodile arheološka istraživanja.

Oziđana pećina, lokalitet u sklopu poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, mjesto je od izuzetne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Arheološka istraživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura na jadranskome prostoru (impresso, danilske i hvarske kulture), zatim eneolitičkih, te onih ranoga i srednjega brončanog doba. Čovjek je u pećini bio neprekidno prisutan u razdoblju od 5 000 do 1 500 godina prije Krista. U pećini je, in situ, uređena arheološka zbirka.

Poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina otvorena je još 2012.  kao dio projekta Održivo upravljanje posjetiteljima NP “Krka”. Taj važni projekt, pokrenut radi manjenja pritiska posjetitelja na Skradinski buk i poticanja razvoja ruralnih gospodarstava u uzvodnom dijelu Parka, dio je nacionalnog Projekta integracije u EU Natura 2000, koji provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, osmišljenog kao podrška Državnom zavodu za zaštitu prirode i javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima. Petogodišnji projekt financira se zajmom Svjetske banke u iznosu od 20,8 milijuna €, od čega je 6.041508,85 kn utrošeno za stazu Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj opremljena je edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim svojtama karakterističnim za područje NP "Krka", geološkim fenomenima i kulturnopovijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu. Staza je duga 8,5 km, visinska razlika (od Visovca do Stinica) iznosi 176 m a može se prijeći za 2,5 do 3 sata. Staza je za posjetitelje otvorena tijekom cijele godine.