Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  22.09.2017, 10:45h


Školski kalendar za 2017./2018.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila je novi školski kalendar, koji je objavila na početku školske godine 2017./2018. za učenike prvih razreda osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji.

Predstavljanje kalendara održano je u petak, 22. rujna 2017. u 1.a razredu Osnovne škole Petra Krešimira IV. u Šibeniku. Kvalitetna suradnja s vrtićima i školama, koju JU „Nacionalni park Krka“ godinama njeguje, dodatni je motiv zbog kojega je odlučila pripremiti školski kalendar s čarobnim pričama s Krke. Cilj kalendara je upoznavanje djece s prirodnim ljepotama koje se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini, kako bi im probudio zanimanje i ljubav za prirodu.

Ljudima je voda neophodna za život, stoga su od davnih vremena odabrali život uz Krku. Danas, kada dođu na Krku, posjetitelji uglavnom obiđu Skradinski buk, međutim, Krka je mnogo više od toga. Vi, djeco, imate toliko vremena da sa svojim roditeljima možete istražiti mnoštvo lokaliteta. Kako bismo vam približili sve što Krka skriva, pripremili smo za vas školski kalendar koji na svakoj stranici donosi znamenite događaje iz povijesti. Priča nas vodi od prapovijesti u Oziđanoj pećini, preko Burnuma i njegova amfiteatra, u kojem organiziramo Burnumske ide, srednjovjekovnih utvrda Bogočina, Trošenja i Ključice, sakralne baštine Visovca i manastira Krka, sve do vodenica i industrijskog pogona zahvaljujući kojemu je Šibenik prvi grad u Europi koji je dobio izmjeničnu struju. Kalendar je vizualno opremljen poput društvene igre, koju pripremamo za vas, djeco, a koju očekujemo do kraja godine. Nadam se da ćete u Nacionalni park „Krka“ doći na izlet“, naglasio je mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ školski kalendar, s prikazom bogate prirodne baštine, prvi je put tiskala za školsku godinu 2016./2017. Kalendar prati aktivnosti kroz školsku godinu, od rujna do lipnja. Na njemu su označeni praznici i blagdani, te datumi važni za zaštitu prirode, koje obilježavamo zajedno sa školarcima. Podijeljen je svim prvim razredima u Šibensko-kninskoj županiji kako bi djeca tijekom školske godine mogla pratiti slijed godišnjih doba na različitim lokalitetima na Krki.  

Bili smo tamo di su padali vodopadi… Ja sam se vozio s brodom… Ja sam tu bio… Ja sam bio u pećini sa svojim rođacima [Oziđana pećina]… Ja sam tu bio na sljedećoj stranici [amfiteatar Burnum]… Tamo gdje se s mačevima bore... A ja sam to gledao u crtiću… Uuuh, što je ovo? [utvrde]... Tu sam ja bio [Visovac]… A, daj još… Još nam pričaj“, zaključili su ovu lijepu avanturu učenici 1.a razreda OŠ Petra Krešimira IV. i obećali da će doći na izlet u Nacionalni park „Krka“.

Našim vjernim čuvarima prirode želimo uspješnu školsku godinu!