Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  18.10.2017, 08:57h


Projekt „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE!"

U okviru projekta „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE! – školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode“ od 16. do 17. listopada 2017. u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu održan je interni sastanak svih partnera u projektu s ciljem upoznavanja s projektom, projektnim aktivnostima i administracijom u sljedeća 24 mjeseca, koliko će projekt trajati, te utvrđivanja potreba javnih ustanova i odgojno-obrazovnih institucija i razvijanja projekta volontiranja. Projekt, započet 1. rujna 2017., promovira i potiče provedbu programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode a uključuje i rad na razvoju socijalnih vještina mladih.

Projekt „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE!“ financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Koordinator projekta je Udruga Sunce, koja će kroz 24 mjeseca surađivati s partnerima: Ligom za prevenciju ovisnosti, Obrtničkom školom Split, Srednjom školom Ivana Lucića - Trogir, Centrom za pružanje usluga u zajednici. Od partnera u zaštićenim područjima, u projekt su se uključile javne ustanove „Park prirode Biokovo“, „Park prirode Vransko jezero“, „Park prirode Telašćica“ i „Nacionalni park Krka“. 

Ciljevi projekta su razvijanje i unaprjeđenje kapaciteta u odgojno-obrazovnim institucijama i javnim ustanovama za zaštitu prirode i kapaciteta partnerskih usluga za volontiranje mladih u zaštiti okoliša i prirode. Projektom se također želi povećati broj educiranih i osnaženih volontera srednjoškolaca za aktivno sudjelovanje i volontiranje u zajednici i sektoru zaštite prirode i okoliša, osigurati prijenos znanja i iskustva i promovirati provedba programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već provodi programe volontiranja, a ima i veliko iskustvo u edukativnom radu s djecom i mladima. NP „Krka“ 2016. se pridružio programu volontiranja koji je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo i pokrenulo u jedanaest parkova prirode i osam nacionalnih parkova. Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Volonterima su 2017. ponuđena dva programa volontiranja: „Brodski domaćin“ i „Istraživač mišljenja“. Mogućnosti za razvoj sustava volontiranja bit će mnogo veće nakon uređenja Eko kampusa Puljane, koji je zamišljen kao veliki volonterski i edukacijski centar, adaptacija kojega se provodi u okviru projekta „Nepoznata Krka: skrivena blaga srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke“.