Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  26.08.2015, 14:01h


Program obilježavanja 120. godišnjice javne rasvjete na izmjeničnu struju

U povodu sto dvadeset godina javne rasvjete na izmjeničnu struju u Šibeniku, zajedničku konferenciju za medije održali su gradonačelnik Šibenika Željko Burić, direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole, glazbeni producent Željko Petreš i ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić, kako bi najavili prigodni program obilježavanja tog važnog povijesnog datuma.

„Šibenik općenito ima izrazito bogatu povijesnu građu, kulturu, književnost. Činjenica da smo početkom rada HE Krka bili predvodnici u svijetu obvezuje nas da taj važan događaj, ne samo u šibenskim i hrvatskim, već i u svjetskim okvirima, što bolje brendiramo“, kazao je gradonačelnik Željko Burić, prisjetivši se vizionara Ante Šupuka, koji je Šibenik tada odveo ispred svoga vremena.

Važnost dostojnog obilježavanja i predstavljanja javnosti tog događaja naglasio je i direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole, najavivši da će ono dobiti svoje mjesto i u novom prospektu TZ-a.

HE Krka puštena je u rad 28. kolovoza 1895., samo dva dana nakon hidroelektrane na slapovima Nijagare, čime je ostvaren prvi prijenos izmjenične struje na veću udaljenost u Hrvatskoj.

Istog datuma, samo sto dvadeset godina poslije, u vodenici na Skradinskom buku bit će otvoren stalni postav izložbe o industrijskoj arhitekturi na rijeci Krki. Riječ je o suradnji JU „NP Krka“ i Državnog arhiva u Šibeniku, koja je rezultirala prikupljenom detaljnom arhivskom građom koja će biti izložena.

„Ovo je važan dan za čovječanstvo, ne samo za Šibenik. Zato ga na ovu okruglu obljetnicu posebno obilježavamo. Nadam se da će ovo biti jezgra iz koje će krenuti daljnja turistička valorizacija ovog bogatog industrijskog nasljeđa, a u budućnosti i muzejska rekonstrukcija prve hidroelektrane u većem opsegu“, istaknuo je ravnatelj JU „NP Krka“ Krešimir Šakić.

Program se nastavlja u 20.30 sati koncertom na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku, koji će se, prema riječima producenta Željka Petreša, odlično uklopiti u obilježavanje te obljetnice jer će ponuditi glazbeni pregled kroz prošlo stoljeće. Započet će nastupom Doris Karamatić, koja će, osim na klasičnoj, zasvirati i na atraktivnoj laserskoj harfi. Program će se nastaviti nastupom klape Sebenico, koja će otpjevati nekoliko šibenskih starih pučkih pjesama, i Davida Antonija Perine, najmlađeg šibenskog i hrvatskog kantautora, te na kraju Grupe MI, najpoznatijeg predstavnika šibenskog soula, koji će iduće godine proslaviti pedeset godina u istoj postavi.