Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  18.05.2015, 13:38h


Predstavljanjem novih publikacija i najavom IX. Burnumskih ida, NP „Krka“ obilježava Međunarodni dan muzeja

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja,18. svibnja, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila je u šibenskoj Gradskoj vijećnici u utorak, 19. svibnja 2015. u 11 sati dvije publikacije iz vlastitog izdanja: „Kuhinja rimskog vojnika“ i „Imperatores militesque“.

Publikacije opisuju nastanak legijskog vojnog logora Burnum i život rimskog legionara u logoru. Publikacije su predstavili autori prof. dr. Željko Miletić, prof. dr. Miroslav Glavičić iz znanstvenog istraživačkog tima na lokalitetu Burnum i Joško Zaninović, voditelj arheoloških istraživanja na lokalitetu Burnum, a govorili su o prehrani rimskih vojnika u svim fazama, od nabavke namirnica, transporta i skladištenja pa do njihove svakodnevne pripreme. Jedna od zanimljivosti vezanih uz prehranu je da su vojnici jedne legije u Burnumu dnevno  pojeli oko 4250 kg žita, 800 kg mesa, 250 kg povrća, 130 kg sira, 350 litara maslinova ulja i 1350-2000 l vina, posolivši sve s 200 kg soli.

U sklopu predavanja najavljene su i IX. Burnumske ide te talijanska udruga Legio I. Italica koja će obogatiti ovogodišnje Ide predstavljanjem života rimskih vojnika, legionara i gladijatora. Burnumske ide manifestacija su koja dvije tisuće godina poslije oživljava običaje iz života rimskih vojnika i civilnog pučanstva na Burnumu. Nakon predstavljanja, na trgu ispred Gradske vijećnice gosti iz Splita, udruga „Dioeklecijanova legija“ izvela je vojnu formaciju kornjače, a prezentirano je i nekoliko antičkih jela, kako bi se dočarali okusi iz publikacija.

Međunarodni dan muzeja u svijetu obilježava se od 1977., a u Hrvatskoj od 1980. godine. Tom prigodom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Ovogodišnja tema obilježavanja je „Muzeji za održivo društvo“, s ciljem da muzeji preuzmu aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima, čiji je vrijedan primjer izuzetno arheološko nalazište Burnum s arheološkom zbirkom u Puljanima.